Bitka za Neretvu: U Konjicu veliki protesti za odbranu Neretve

Građani i ekološki aktivisti iz Bosne i Hercegovine združili su se u subotu, 11. novembra, u Konjicu kako bi izrazili protivljenje gradnji hidroelektrane Ulog u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Unatoč kiši, lokalno stanovništvo i podržavatelji okupili su se na Gradskom trgu kako bi se suprotstavili planiranoj hidroelektrani koja prijeti rijeci Neretvi i njenim pritokama.

Inicijativa, predvođena Koalicijom za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, ističe cilj sprječavanja izgradnje HE “Ulog” u gornjem toku Neretve.

Osim toga, upozoravaju na moguće štetne posljedice na rijeku i ekosistem, naglašavajući da postoji plan izgradnje još 36 manjih hidroelektrana.

Iako neki smatraju da je borba za očuvanje već zakasnila, građani se nadaju da će ovaj prosvjed imati odjeka, podsjećajući na prethodne uspjehe kada su ekološki aktivisti zajedno zaustavili izgradnju čak 93 hidroenergetska postrojenja.

U sklopu prosvjeda, građani su imali priliku potpisati pismo za očuvanje Neretve i njenih pritoka, koje će biti upućeno relevantnim institucijama. Organizaciju prosvjeda preuzeli su Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Zelena Neretva Konjic i Pusti me da tečem, uz podršku brojnih organizacija i pojedinaca.

Povod prosvjedu je nastavak gradnje hidroelektrane “Ulog” na rijeci Neretvi unatoč širokom otporu lokalnog stanovništva i javnosti, piše BHRT.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *