Cijene parkinga u Mostaru u odnosu na druge gradove u BiH

Prethodnih dana smo kroz razne medijske kanale mogli čuti jako puno dezinformacija građana i javnosti o cijenama parkinga u Mostaru. Kome je interes da se građani zavaravaju dok im se plasiraju neistinite informacije, ne znamo. Ali, znamo da JP Mostar Parking ima obavezu javno i transparentno podijeliti s javnosti dokaze o cijenama naših usluga, stoji u saopštenju JP Mostar parking.

Kako bi istinito obavijestili javnost, ponovo je napravljeno poređenje cijena svih najzanimljivijih vrsta parking karata najvećih gradova u BiH: Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Trebinja i Mostara.

Satne karte

U odnosu na druge gradove. samo Zenica koja upravo radi izmjenu parking sustava ima jeftinije satne karte po zonama od Mostara.

Od svih drugih gradova, Mostar je u Zoni 1 jeftiniji, a u Zoni 2 isti ili jeftiniji.

Dnevne karte

Uspoređujući dnevne karte, tu je Mostar sa cijenama u rangu sa Trebinjem i Sarajevom. Ali, Mostar je, zajedno sa Sarajevom, turistički najposjećeniji grad u Bosni i Hercegovini, stoga je cijena razumljiva.

Dnevne karte namijenjene su prvenstveno onima koji dolaze u Mostar, a ne građanima grada.

“Pitamo se, zar svjetski biser Unescove baštine poput Starog Mosta nije vrijedan 20 KM cjelodnevnog parkiranja, odnosno 0,84 KM po satu u zoni Starog grada koji se nalazi u Zoni 1”, navodi se u saopštenju.

Mjesečne i godišnje parking karte

Građanima Mostara možda najzanimljivije i najvažnie poređenje je za mjesečne i godišnje parking karte. U tom poređenju, navodi se, Mostar je isti ili jeftiniji od svih drugih gradova u obje zone. Ako se već poredio s drugim gradovima, onda je važno napomenuti da ono đto se u Banja Luci i Tuzli zove povlaštena karta, u tim gradovima vrijedi samo za jedno parkiralište ili ulicu u kojoj stanujete, dok u gradu Mostaru povlaštena karta vrijedi za cijelu Zonu bez obzira parkirali na glavnim ulicama ili u ulici u kojoj stanujete.

Uspoređujući godišnje karte, Mostar je opet među najjeftinijima. Čak i najskuplja povlaštena godišnja karta u Mostaru za Zonu II od 360 KM za korisnike koji imaju prebivalište van zone naplate i nisu zaposleni u zoni naplate je jeftinija od iste takve i u Banja Luci i Tuzli i Sarajevu.

Svi gradovi izdaju povlaštene karte na osnovu prebivališta što je najrelevantnija potvrda statusa građanina nekog od gradova.

Najvažnije za podcrtati je da u odnosu na druge velike gradove u BiH, samo je u Mostaru u povlaštenu kartu uključena cijela Zona (i ulični i kvartovski parkinzi), a ne samo pojedini parking ili ulica. Po tome je jasno da u Mostaru, sa povlaštenom kartom od 15 KM mjesečno građani mogu parkirati i na uličnim i kvartovskim parkinzima, dok npr. u Banja Luci ili Tuzli za taj iznos možete parkirate samo na jednom parkiralištu ili ulici u kojoj živite.

Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj II. zoni, u odnosu na Mostar platićete više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli 3 puta veću cijenu.

Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj I. zoni, u odnosu na Mostar platićete, takođe, više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli više od 2,5 puta veću cijenu.

“Iz svih predočenih, lako provjerljivih činjenica jasno s pravom kažemo da građani grada Mostara za svoj novac dobiju uvjerljivo najviše uključenog područja za parkiranje i to po povoljnijoj cijeni od svih drugih najvećih gradova u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju JP Mostar Parking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *