Da li je Cvitanović najavio oživljavanje pregovora za Vladu HNK?

Gostovanje Bakira Izetbegovića novog i starog predsjednika SDA je dalo neke odgovore na formiranje Vlade HNK. Izetbegović je poručio da je NES jak igrač u kreiranje novog bloka unutar Bošnjačkog biračkog tijela te nije dao jasan odgovor zašto je uticao na formiranje Vlade HNK.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ90 jučer  je u javnost izašao sa izjavom da je spreman se odazvati pozivu za formiranje Vlade HNK.

“Što se tiče toga da je HDZ 1990 zaobiđen u ovim pregovorima i od strane HNS-a i SDP-a kao partnera sa Federacije BiH to govori o onima koji pokušavaju napraviti vladu. Ja mislim da će teško uspjeti i mislim da ta vlada nema perspektivu i siguran sam da HDZ 1990 kao jedan uključivi politički projekat bi bio stabilizator odnosa u vladi i mogao bi donijeti novu dimenziju a daljnji razvoj događaja ćemo vidjeti.”

HDZ 1990 sigurno neće podržati vladu u kojoj neće participirati i moramo biti jasni u potpunosti oko tog pitanja. Dakle, čak i u ovolikoj količini političkog bezobrazluka ne vejrujem da postoji itko tko bi zatražio podršku za nekakvu većinu koja nema ni P od programa, koja nije ništa uradila na programu.

Sjetite se da smo mi ponudili program za svako ministarstvo. Dati bjanko potporu takvim političkim akterima – ne dolazi u obzir. Spremni jesmo sjesti i razgovarati na principima iz zaključaka Hrvatskog narodnog sabora što se tiče hrvatske strane a sa bošnjačke strane sigurno partneri moraju biti politički dosljedni i kada se nešto dogovori – to se mora i ispoštovati.” izjavio je Cvitanović za Mostar.live .

Po političkim kuloarima su se pojavile priče da bi se SDP mogao vratiti u pregovore oko nove Vlade HNK sa partnerima s kojima je prvobitno pregovarao ali nije jasno gdje bi mogli pronaći nedostajuće ruke osim ako HRS ne bi pristao da podrži novu Vladu HNK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *