Da li je NES najveći gubitnik nakon izbora u HNK? Ispali iz svih kombinacija…

Skupština HNK nakon pet godina tehničkog mandata izabrala je kantonalnu Vladu. Nju će činiti HDZ BiH, SDP BiH i SDA.

Iako je bilo navoda da bi dio nove većine mogao postati i NES, koji u Skupštini ima svega jednog zastupnika, od toga neće biti ništa. Oni su u priču o novoj Vladi FBiH pokušali ući preko SDA, no kada je SDA shvatila da treba birati između vlasti i partnera, izabrali su ovo prvo.

Tako je NES na čelu sa Anelom Kljakom, u Hercegovini , postao i vjerovatno najveći gubitnik Općih izbora. Prvo je NES imao priliku da učestvuje u vlasti na nivou Federacije a upravo Anel Kljako je bio planiran za ministra trgovine u Vladi FBiH, a sada je i organizacija koju on predvodi otišla u opoziciju.

Nedovoljan broj osvojenih glasova na Općim izborima za Skupštinu HNK je doveo do toga da NES imao samo jednog zastupnika u Skupštini HNK i kao takav NES Hercegovine nije imao snagu za bilo kakve pregovore i političke ucjene prema SDA.

Njihov partner ( ako su još uvijek u partnerstvu sa SDA HNK ) ih je “nasamario” i pod ucjenom SDP-a izbačeni su iz učešća u Vladi HNK.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je SDA nazvao lažovima te se obrušio posljednih dana na svoje partnere s kojima su trebali formirati i tzv “četvorku” a sada je i to vjerovatno upitno.

U opoziciji u HNK još ostaju HDZ 1990, HRS, DF i Narod i Pravda.

Na početku pregovora za formiranje Vlade HNK dobru šansu za ulazak u vlast je imao i HDZ 1990, DF i NIP ali nakon što su iz DF-a dobili naredbu sa vrha stranke da ne smiju uzeti učešće u vlasti zbog političkih podkusurivanja između Komšića i Bakira ta priča se raspala i ove stranke i zvanično su otišle u opoziciju.

HDZ 1990, DF i NIP se nisu oglašavali a vrlo vjerovatno i neće jer kako izgleda opoziciju i ne uzimaju kao propast te će vjerovatno ponašati se kao konstruktivna opozicija .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *