Danas nastavak 6.redovne sjednice Skupštine HNK

Nastavak 6. redovne sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona održati će se u petak, 3. novembra, sa početkom rada u 09:30 sati u velikoj sali Skupštine HNK, (Ulica Jakova Baruha Španca br. 2) u Mostaru.

Kako je najavljeno, na sjednici će se razmatrati preostale tačke usvojenog dnevnog reda, koje nisu tačno definisane.

Međutim, kako je kantonalna skupština, preskočivši završiti šestu sjednicu, održala redovnu sedmu sjednicu 27. septembra, dok prijenos iz novoopremljene zgrade nije bio u funkciji, za očekivati je da se danas pred skupštinskim zastupnicima, nađe finansijski plan kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, čije se skidanje sa dnevnog reda polemiziralo još u aprilu.

Kako je tadašnjoj vršiteljici dužnosti direktorice kantonalnog Zavoda Ani Vidačak istekao mandat, zastupnik HDZ-a 1990 Ivan Odak je tražio da izvještaj predstavi predsjednica Upravnog odbora ili da se tačka skine sa dnevnog reda.

Međutim, zastupnici nisu skinuli sa dnevnog reda finansijski plan kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, pa je rasprava o njemu odgođena.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ), tada je obavijestio zastupnike o prijedlogu kolegija Skupštine da se odgodi rasprava o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o izmjeni i dopuni financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu, uz obrazloženje, da ne postoji mogućnost, da navedenu točku dnevnog reda obrazloži predsjednik upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Konstatovao je da se rasprava navedene tačke odgađa za nastavak sjednice, koja će biti naknadno dogovorena, što se čekalo do današnjeg dana.

Podsjetimo da su se zastupnici Skupštine HNK uoči prošle sjednice požalili novinarima, da im je upitno održavanje sjednica, jer im nema ko dostaviti materijal s obzirom na to da Vlada HNK na čelu sa HDZ-ovim Nevenkom Hercegom radi u tehničkom mandatu.

 

– klix, hercegovački.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *