Danas obilježavanje 20. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas u 11.00 sati na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu bit će obilježena 20. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Cvijeće će položiti članovi porodice, brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije i drugi.

Večeras će biti upriličena i svečana Akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20.00 sati, u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” i Fondacija “Alija Izetbegović”, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića.

Na Akademiji prisutnim gostima će se obratiti nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine prof. dr. Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović u ime Fondacije “Alija Izetbegović”.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Preselio je na ahiret 19. oktobra 2003. godine.

Prema procjenama, dženazi Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, kao i veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika. Pretpostavlja se da je to bio najveći broj ljudi koji je ikada prisustvovao nekoj dženazi u Sarajevu.

Ukopan je na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

Tezkiretnamom je ime Alije Izetbegovića svrstano u prvu kategoriju ličnosti koje imjau najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u cjelini, čija je snaga doprinosa, posvećenost ustanovama vjere i tradicije, tumačenju i razumijevanju islama ili islamskom obrazovanju ili kulturno-povijesnom etabliranju i napretku muslimana i Islamske zajednice takvih dosega da ima opći značaj i da obavezuje na institucionalno obilježavanje.

 

(Preporod.info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *