Dekan ekonomskog fakulteta u Mostaru tvrdi da je žrtva mobinga i pritiska lokalnih SDA političara

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Adil Trgo tvrdi da je žrtva mobinga i pritisaka lokalnih političara iz SDA, jer je Senatu ukazao na anomalije, te da je zbog toga prisilno penzionisan iako mu je mandat još na snazi.

Tvrdi da je sve počelo nakon što je kao jedan od članova Senata ukazao na određene anomalije na Ekonomskom fakultetu koje imaju politički upliv, a kako se potom pismenim putem osvrnuo na ta dešavanja, da ga rektorica proganja na razne načine i provodi nad njim mobing.

“Ona je protiv mene pokrenula disciplinski postupak, a Upravni odbor to nije dao, pa je onda odlučila da mi da rješenje o penzionisanju. Razlog tome je navela da imam napunjenih 40 godina radnog osiguranja, što nije tačno, a ni po godinama života nemam uslove za penziju”, tvrdi Trgo.

Navodeći kako poslodavac ne može dati rješenje o penzionisanju, nego samo rješenje o prekidu ugovora o radu, zbog ispunjavanja određenih uslova, da je rektorica to i učinila.

“Ja sam se žalio Upravnom odboru Univerziteta i dobio sam rok od 15 dana da dostavim uvjerenje o tačnim godinama staža, ali Zavod PIO/MIO može dati, jedino tipsko uvjerenje, na kojem piše po godinama koliko imate staža osiguranja, ne kumulativno, a ja po tom uvjerenju nemam uplaćene godine za penziju”, tvrdi Trgo i napominje da je još u mandatu dekana.

Tada je kako nam priča, od suda tražio i dobio mjere osiguranja, prema statutu po kojem, i kad napuni godine za penziju, ostaje do kraja akademske godine, što je njemu, tvrdi on uskraćeno.

No, kako nastavlja, rektorica se žalila na mjere osiguranja, pa ih je Kantonalni sud poništio.

“Ona je mene odjavila kao zaposlenika, a ja sam još dekan. Dovela me je u tešku situaciju, čak mi je napravila to da mi je jutros zaključala dekanat, da sam morao prisilno ući u svoj kabinet”, požalio se Trgo u razgovoru za Klix.ba.

Zbog svega toga je, kako ističe, podigao tužbu protiv Univerziteta i pozvao inspekciju iz Ministarstva obrazovanja HNK.

“Ja sam još dekan i ne mogu dozvoliti da me se tako ponižava i da se takve stvari ovdje dešavaju”, poručio je Trgo, navodeći kako će cijela priča dobiti sudski epilog te da je rasprava već zakazana za 17. januara 2024. godine na sudu u Mostaru.

– klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *