Do kraja sedmice Vlada HNK. SDP i SDA postigli dogovor?

Nakon devetogodišnje vladavine HDZ-a BiH i SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kada je izvršna vlast u pitanju, u novoj Vladi HNK bit će, definitivno, zastupljen i SDP.

Tako su sva dosadašnja preslagivanja u vezi s mogućim kombinacijama oko izvršne vlasti završena, budući da je postignut sporazum između SDA i SDP-a, koji će, prema informacijama iz pregovaračkih krugova ove dvije stranke, biti finaliziran, najvjerovatnije, do kraja sedmice

Ova kombinacija stranaka koje će činiti vlast nasuprot HDZ-u BiH, podsjetimo, dogovorena je u stranačkim vrhovima SDA i SDP-a i, bez obzira na sve otpore i pobune, postaje realnost.

Kako nam je potvrđeno, SDA i SDP su dogovorili raspodjelu resora u omjeru četiri naprema dva. Tako će SDA zadržati obrazovanje, finansije i pravosuđe, a SDP-u će pripasti privreda te resor trgovine i turizma. Šesti resor će biti zajednički, a to je građenje i prostorno uređenje.

S druge strane, HDZ BiH će zadržati premijersku poziciju i pet dosadašnjih ministarstava. To su MUP, zdravstvo, saobraćaj, poljoprivreda i vodoprivreda te Ministarstvo za pitanja boraca.

Mandat za sastav nove vlade dobila je Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ-a BiH i uglednog biznismena Rafaela Gagre.

Iako se u pojedinim medijima iznosilo da će uz SDA biti NES, kako nam je rečeno iz SDP-a, njihov uvjet je bio da ta stranka ne bude zastupljena. Do konačnog koalicijskog sporazuma preostala je još raspodjela pozicija u ustanovama, zavodima i agencijama.

U Skupštini HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva te NES i NiP po jednog. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika, a HDZ BiH, SDA i SDP zajedno imaju 21 ruku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *