HUTBA EF. DEDOVIĆA: UKAZIVAT ĆEMO NA NEPRAVDU, NE PRISTAJEMO DA MOSTAR BUDE PODIJELJEN GRAD

U današnjoj zajedničkoj hutbi, pročitanoj u svim mostarskim džamijama, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović se detaljno osvrnuo na problematiku administrativno-pravnih radnji i građevinskih poduhvata na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema i dvodecenijske borbe Islamske zajednice (IZ) za ovaj lokalitet.

Povod hutbi, koju je muftija održao u Karađoz-begovoj džamiji, bile su različite interpretacije cijelog ovog kompleksnog slučaja u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

-Islamska zajednica nije i neće odustati od borbe za Lakišića harem. Nikakav sporazum s gradskim vlastima nije napravljen o tome da se mi odričemo prava na Lakišića harem“, istakao je muftija, dodavši kako su demokratskim protestima džematlije i građani Mostara ukazali na diskriminaciju IZ od strane gradskih vlasti, nakon čega su dobili obećanje da će gradske strukture početi rješavati paket od 17 neriješenih predmeta koji duži niz godina stoje u ladicama Gradske uprave.

Muftija je podsjetio na činjenicu kako IZ nema mehanizama da provjerava validnost odluka Grada Mostara izdanim pod nejasnim okolnostima za gradnju Kazališta i otimanja Lakišića harema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *