Ko je od SDA-ovaca podržao budžet? Trojka i HDZ nisu imali većinu, ali su dobili čak 60 glasova ‘za’

Federacija BiH sinoć je u kasne sate dobila budžet od 7,4 milijarde KM, što je za skoro 500.000 miliona maraka više od prošlogodišnjeg. No ono što je mnogima bilo iznenađenje jeste broj glasova s kojim je usvojen.

Naime, za budžet je glasalo ukupno 60 zastupnika što je komotna većina. Poznato je da vlast ima 51 zastupnika.

Zanimljivo je međutim da su stranke Trojke i HDZ jučer na sjednici imali 49 zastupnika, jer dva nisu došla iz zdravstvenih razloga.

Odakle onda 60 glasova ‘za’?

Poznato je da su zastupnici NES-a kao i SBiH-a rekli da će podržati budžet što su i uradili. Osim SBiH-ovog Harisa Silajdžića. Ali, s njihovim ‘rukama’ brojka dolazi do 56 glasova ‘za’.

Prema informacijama Raporta, preostala četiri glasa dali su zastupnici SDA.

S ozbirom na to da nije bilo pojedinačnog glasanja na kojem bi se vidjelo ko je tačno glasao za budžet teško je procijeniti koji su to zastupnici.

Čudno je to kada se preslušaju sve diskusije SDA-ovaca koji su žestoko kritizirali budžet i način donošenja zbog čega su tražili čak da Vlada FBiH povuče prijedlog.

Iako su iz SDA i DF-a skoro na svakoj tački tražili pojedinačno glasanje na glasanju za budžet to nisu tražili – očito kako bi se prikrilo ko je od njih glasao za ‘izdajnički’, ‘kriminalni’ i ‘netransparentni budžet.

Da su i oni glasali za budžet potvrdio je i premijer Nermin Nikšić koji se jutros zahvalio opozicionom zastupnicima jer su pokazali savjest. No, ni on nije naveo ko je od SDA-ovaca digao ruku.

Iz kuloara se može čuti da je za budžet glasao Hamdija Abdić Tigar kao i još neki zastupnici SDA iz Krajine, no Tigar nije odgovarao na Raportove pozive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *