Konaković nakon sastanka Trojke i HDZ-a: Nema govora o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković osvrnuo se na jučerašnji sastanak čelnika Trojke (SDP, NiP, NS) i HDZ-a u Mostaru.

Prema njegovim riječima, nije bilo lako razbiti neke barijere u Bosni i Hercegovini kojima se treba donijeti prosperitet i pobjeći od konflikta kao političkog koncepta.

Napomenuo je da je mnogo izazova u cilju da Bosna i Hercegovina u martu dobije zeleno svjetlo za početak pregovora s Evropskom unijom te da će učiniti sve da se to i desi. Govorio je i o pitanju Ustavnog suda, istakavši stav Trojke po ovom pitanju.

“Trojka bi bila sretnija od (Dragana) Čovića i (Milorada) Dodika da nema stranih sudija, ali se to ne može desiti kada traju napadi na Ustavni sud. Nema govora da se to može desiti i mi smo bili precizni i jasni”, naglasio je Konaković.

Ne krije da u državnoj vlasti postoje neslaganja oko nekih pitanja, ali smatra da se može postići dogovor oko pitanja kao što su borba protiv pranja novca, zakon o sukobu interesa i Frontexu. Konstatovao je da dogovor oko tih pitanja može biti prilika da se “u martu proslavimo”.

Upitan za komentar u proslavi neustavnog dana Republike Srpske, izjavio je da ne bi o tome govorio te da je to “nebitno, trivijalno i da imamo pametnijeg posla”.

( Klix.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *