Konaković: Sve su znali, mislili su da će ih štititi sistem kojeg smo srušili

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković na društvenim mrežama prokomentirao je posljednja dogđanja kada je u pitanju afera “Respiratori”.

Pobrojao je slučajeve u okviru kojih se terete sadašnji ili bivši dužnosnici iz vlasti i drugih oblasti. Podsjetio je da se bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH nalaze u pritvoru jer su po navodima i dokazima Tužiteljstva pravosudni sustav koristili za obračun i pritisak sa političkim neistomišljenicima te da su potvrđene optužnice bivšim načelnicima, gradonačelnicima, ministru obrane za nelegalnu prodaju naoružanja i još neke. Potom se osvrnuo na presudu u slučaju “Respiratori”, kazavši kako su “bivši premijer Vlade FBiH, direktor Civilne zaštite i vlasnik privatne tvrtke osuđeni za zloupotrebu položaja i kriminal prilikom kupovine neodgovarajućih respiratora”.

“Ipak, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih. Nabava respiratora za vrijeme pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore sa iznenadnom pošasti, nada je trebala i njihovim obiteljima. To su izvanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe. Ukrasti u takvim prilikama ne može normalna osoba niti običan lopov. Mijenjali su ugovor o nabavi koji su potpisali, a onda u taj lažni upisali respiratore koji ne spašavaju i ne liječe. Dali su lažnu nadu, nisi ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim obiteljima ponudili laž. Da su znali da ne valjaju potvrđuju i poruke iz te famozne grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabave opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala tajnica Kalajdžić premijeru Novaliću jeste i: “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”. No, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku: Seb. zove, loši respiratori”. Nakon pokrenute istrage su u pokušaju da zaštite svoj kriminal priključili veliki broj pacijenata na loše i pogrešne respiratore, Hayat objavio slike koje je kasnije brisao, a predsjednik SDA išao na televizije da kaže kako “iz prve ruke zna da su ljudi priključeni i da dišu” , odgovorno je “iz prve ruke” rekao da su dobri i da pomažu. Pojavilo se i pismo anesteziologa koji su kasnije glavom bez obzira pobjegli sa KCUS u Opću bolnicu. Hrabri su i tad ukazivali na sve ovo, a sustav je “sušio” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosuđu, a režimski mediji pratili režiranim izvještajima. Danas kad smo razmontirali tu koruptivnu hobotnicu na površinu izlaze njihova najgora nedjela. Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke. Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca. Važno je napomenuti da se predmetni respiratori danas u ćošku nekog podruma na KCUS i da su tamo dospjeli brzo nakon farse od pokušaja da se prikažu ispravnim. Znali su oni dobro što rade, a ipak su to beskrupulozno radili. Nisu očekivali pad sustava koji ih štiti od svih nedjela, zato je krucijalno što smo takav sustav srušili”, naveo je Konaković.

Istaknuo je i to kako su ulaskom u javna poduzeća u vlasništvu Federacije BiH “otkrili u kratkom roku kriminal u Autocestama (na osnovni ugovor od 75 milijuna KM naknadnih radova još 100 milijuna KM zbog “geologije”) , JP Elektroprivreda ( ugovori sa privatnim licima u 4 rudnika iz koncerna u iznosu od 150 milijuna KM za usluge koje su rudnici morali realizirati sami”.

“Tvrtke su naravno bliske ili i vlasništvu tajkuna koji su kupovali razne muje, šilje i nijaze u klubu Bošnjaka kako bi zadržali aktuelnu vlast. JP EP u tom periodu u minusu 67 milijuna na kraju godine, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i još neke. Brzo ćete saznati i stanje u BH Telecomu koje pokazuje kako “zaštitnici” i “patriote” upravljaju javnim dobrima. Na svakom koraku kriminal, slabljenje države i njenih institucija, partijski interes prije svega i sve to što su radili SDFA smo najavili. Sve se potvrđuje”, naveo je Konaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *