Lana Pudar: Želim olimpijsko zlato, to bi bilo ogromno za moju BiH

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar dala je intervju za zvaničnu stranicu plivačke federacije (LEN) u kojem je istakla da joj je cilj osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Lana Pudar: Želim olimpijsko zlato, to bi bilo ogromno za moju BiH

Zaista volim kada mi mala djeca priđu i kažu da sam njihov idol te da žele biti kao ja. Osjetim veliku podršku i to me motiviše, re

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar dala je intervju za zvaničnu stranicu plivačke federacije (LEN) u kojem je istakla da joj je cilj osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Lana Pudar će nastupiti na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u rumunskom Otopeniju koji se održava od 5. do 10. decembra 2024. godine, što je bio povod ovog razgovora.

Ogromno za BiH

– Ja sam prva iz Bosne i Hercegovine sa evropskom medaljom i koja se plasirala na Svjetski kup što znači mnogo za mene, ali i za moju državu.

Moj cilj je da osvojim olimpijsku medalju i to ne bilo kakvu nego zlatnu sljedeće godine u Parizu jer moja BiH čeka na tu medalju gotovo 25 godina pa bi osvajanje odličja bilo nešto ogromno i historijski značajno za moju zemlju.

Volim plivanje od prvog dana kad su treneri vidjeli da posjedujem talenat, odmah sam počela trenirati i takmičiti se u mom klubu.

Kad sam imala 10 godina, razmišljala sam o plivanju kao o poslu s kojim ću se baviti jer sam počela obarati rekorde u različitim starosnim grupama što je bila velika stvar za mene te sam počela da se vidim u profesionalnom plivanju – poručila je Lana Pudar.

Iz LEN-a su podsjetili na uspjehe vanserijskog talenta kakav je Lana Pudar.

Podsjetimo, Pudar je 2021. godine kao 15-godišnjakinja osvojila zlato i dvije srebrne medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu prije nego li je otišla u Tokio gdje su se održavale odložene Olimpijske igre.

 

Bilo je teško

Osvojila je 19. mjesto na 100 metara, ali je privukla mnoge fanove, a na kraju godine u Abu Dabiju osvojila je svjetsku bronzu u malim bazenima.

Potom je osvojila dvije juniorske titule u 2022. godini, te seniorsko evropsko zlato na 200 metara delfin i nekoliko titula na Mediteranskim igrama.

Nebrojeno puta je obradovala Bosnu i Hercegovinu, ali ističe da je bilo teško.

– Imam momente kada želim da prekinem s ovim i da budem normalna djevojka. Nekada želim da izlazim s drugaricama ili da budem kući sa prijateljima i porodicom jer sam uvijek na trening kampovima tako da mi nedostaju.

Ipak, onda se sjetim zbog čega radim ovo sve, kako sam dobra i ne želim da prekinem – kazala je Mostarka.

Istakla je da joj je Sarah Sjostrom idol u njenoj dosadašnjoj karijeri.

– Srušila je sve rekorde u disciplini delfin i od početka mi je omiljena plivačica te moj idol. Prvi put kad sam plivala protiv nje je bilo na Olimpijskim igrama i bila sam izuzetno uplašena jer je bilo teško biti među tim svim svjetskim zvijezdama na mom prvom seniorskom takmičenju ikada.

Ipak, svidjelo mi se kako priča sa ostalim plivačicama, kako je razgovarala sa mnom kada sam željela da se fotografišemo i kako je još uvijek jaka čak i nakon dugotrajne karijere – navela je Pudar.

 

Nove medalje

Naša najbolja plivačica se nada da će ona predstavljati neku vrstu idola za nadolazeće plivače u Bosni i Hercegovini.

– Zaista volim kada mi mala djeca priđu i kažu da sam njihov idol te da žele biti kao ja. Osjetim veliku podršku i to me motiviše – ispričala je Pudar.

Uoči nastupa na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u rumunskom Otopeniju najavila je nove medalje.

– Zaista mi se sviđa Otopeni i želim biti što je moguće bolja. Imamo veliku podršku tako da se nadam da ću ostvariti odlične rezultate, ciljam zlatne medalje na 100 i 200 metara – poručila je Lana Pudar za LEN.

 

Dnevni avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *