Lani Pudar dodjeljen stan u Sarajevu koji će joj olakšati treninge

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica i sportistkinja Lana Pudar dobila je na korištenje stan u sarajevskoj općini Centar, čime bi se mladoj Mostarki trebao olakšati proces treninga i priprema, odnosno makar onog dijela kojeg obavlja u Sarajevu.

Pudar (17), koja na najbolji mogući način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu, od sarajevske Općine Centar dobila je na korištenje stan površine 74 kvadratna metra.

Općinsko vijeće je jednoglasnom odlukom podržalo inicijativu da se Lani uruči stan na korištenje, a potpisan je trogodišnji ugovor o korištenju stana, koji se može i produžiti.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić poručio je koliko je ovo važna odluka za mladu Mostarku koja će sada u glavnom gradu svoje države moći da stanuje bez da je podstanar, a sve kako bi lakše trenirala i spremala se za sve ono što je očekuje, uključujući i predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

“Velika je čast da općina Centar dobije novu stanovnicu i to ne bilo koju, već našu zlatnu Lanu Pudar. Mi smo jako ponosni jer je ona izabrala našu općinu i da ona postane, rekao bih, privremeni stanovnik. Znamo da je ona Mostarka, ali je Lana građanka svijeta, tako da je ovo nešto na čemu smo radili posljednjih pola godine. Vijeće je jednoglasno donijelo odluku da se našoj Lani dodijeli stan na korištenje”, rekao je općinski načelnik te objasnio detalje saradnje:

“Ovo je ugovor na tri godine uz mogućnosti produženja. Svi troškovi su riješeni, a na Lani je da dođe kad želi i ima svoj stan kako u glavnom gradu svoje zemlje ne bi bila podstanar i kako bi mogla trenirati u Olimpijskom bazenu Otoka, a da ne mora tražiti hotele”, rekao je Mandić.

Pudar nije dužila s obraćanjem, već se kratko zahvalila svima koji su učestvovali u ovoj inicijativi.

“Zahvalna sam svima koji su učestvovali u ovome. Posebno sam sretna kada vidim koliko ljudi cijeni ovo što ja radim”, rekla je Pudar.

Podsjetimo, Lana Pudar je u 2023. godini osvojila dvocifren broj medalja, a najveći uspjeh u karijeri joj je titula evropskog seniorskog prvaka iz 2022. godine. Tada je na Evropskom prvenstvu u Rimu pokorila cijelu “kremu” evropskog plivanja i osvojila zlato na 200 metara delfin.

Velika očekivanja su pred mladom Mostarkom i u 2024. godini kada je očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

 

( Klix.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *