Mještani mostarskog naselja Kutlivač bjesni zbog kamenoloma

U mostarskom u naselju Kutilivač već više godina traje borba mještana da se kamenolom Zukulja ukine iz Prostornog plana sa ove lokacije.

Kantonalni sud u Sarajevu presudio je u korist mještana, a Gradska uprava još nije van snage stavili sporni Prostorni plan. Investitor je podigao tužbu protiv mještana, a oni najavljuju da borbi tu još nije kraj.

Otvaranje pogona za ekslopataciju i preradu kamena krečnjaka i dolomita na površinskom kopu kamenolom Zukulja izazvala je bijes kod mještana koji svega nekoliko stotina metara žive od sporne lokacije.

Bilo je i ranijih pokušaja investitora da pokrenu radove, a mještani su to uspješno spriječili. A uspjeli su i poništiti prvu Okolišnu dozvolu koju je izdalo Federalno ministrastvo okoliša i turizma, dok nova, koju se nedavno predstavili, ponovo ide u korist investitora.

Predsjednik Eko udruženja Kuti Aner Omanović upozorava kako je planirano masovno miniranje: „Jedno miniranje sa 1.088 kilograma eksploziva, godišnje preko 13 tona“.

„Ja ću život svoj dati“, poručuje Milovan Lozo: „Leći ću pod auto i neka me satare, samo neće preko mog ići. Komšije moje, 99% njih je protiv kamenoloma“.

A ovdje su u pitanju povratnička mjesta, gdje i bez kamenoloma, koji bi gotovo svakodnevno vršio detonacije iznad samih kuća, povratak teče sporo, a sa ovim, kažu, bit će nemoguć.

„Silom hoće da nam to uzmu – ne mogu ovo nikako da shvatim. Silom hoće preko privatnog vlasništva. Kažu da obnovim kuću – kako ću sad ako su tolike tone tog eksploziva u pitanju? I ne samo moja kuća nego i ostale – u kakvom će stanju biti za nekoliko godina?“, pita Siniša Lozo.

Problem ovdje je i u pristupnom putu koji je investitor planirao koristiti, a koji prelazi preko privatnih parcela, ističu mještani. S ovim tvrdnjama se ne slaže advokat Milenko Krčum, koji zastupa turskog investitora u slučaju protiv mještana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *