Morbidni Sanel Kajan nastavlja vrijeđati žene u Parlamentu FBiH, sada se okomio na zastupnicu NIP-a

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Sanel Kajan je tokom dana na svome Facebook nalogu objavio status u kome morbidno vrijeđa izgovor zastupnice NIP-a Suade Halilović.

Sve je krenulo nakon što ga je zastupnica NIP-a prozvala da se “kiti tuđim perjem” kada je prije dva dana na svome Facebook nalogu objavio da je njegovom zaslugom najavljeno postavljanje semafora na sjevernom izlazu iz Mostara.

Podsjetimo, jedna od prvih koja je problematizirala ovaj problem je vijećnica Adela Gosto kroz vijeće grada Mostara a nakon čega se tome pridružio i vijećnik SDP-a Sanel Žuljević, dok se Sanel Kajan i Suada Halilović pridružuju ovim inicijativama i kroz Parlament FBiH.

Kajanu je očigledno zasmetalo što je zastupnica Halilović skrenula mu pažnju da nije jedini koji je u ovome učestvovao te da zasluge pripadaju većem broju onih koji su kroz politiku pokušali ovo riješiti a nakon čega je ismijavao njen govor prilikom izlaganja inicijativa u Parlamentu FBiH.

Na sve se oglasio i mostarski NIP koji je zatražio da se Demokratska fronta ogradi od šovinističkih izjava Sanela Kajana prema ženama.

“SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Opasni populizam Sanela Kajana

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH sprovodi opasan populizam kroz svoj Facebook nalog šikanirajući sve one koji imaju drugačije mišljenje od njegovog! Danima već širi dezinformacije o tome kako je samo, isključivo on riješio problem sjevernog ulaza/izlaza iz Mostara! Podsjetimo, Suada Halilović, zastupnica Naroda i Pravde u PFBiH je također upućivala inicijative i zastupnička pitanja vezana za ovu problematiku! Omer Hujdur kroz skupštinu HNK je pokrenuo pitanje ovog problema i mnogi drugi iz različitih političkih stranaka! Kada se Sanelu Kajanu ukaže na to, na način da se zajedničkim istupima, inicijativama od različitih političkih oponenata ovaj problem rješavao i da je u konačnici jedino bitno da se kroz različita djelovanja ovaj problem uspio riješiti, slijede salve uvreda. Objava na račun njegov kolegice Suade Halilović, žene, majke prije svega, gdje objavljiva video i u tekst iznad pokušava ismijati koleginicu koja ima zdravstveni problem koji se odražava na govor i godinama, kroz različite medicinske tretmane pokušava ovaj problem riješiti. Do kada će žene u Bosni i Hercegovini doživljavati ovakve stvari od strane sujetnih muškaraca? Nikada više kao društvo nismo govorili o pravima žena i položajima žena u politici, a žene nam dobivaju ovakav vid diskriminacije, uznemiravanja i ponižavanja jer se usude da govore!

Sanel Kajan kao i drugi koji dijele zastupničku klupu u PFBiH itekako znaju kako Suada Halilović odgovorno obavlja posao zastupnice, te da je u pogledu upućenih inicijativa i zastupničkih pitanja jedna od najaktivnijih!

Pozivamo političku stranku Demokratska fronta čiji je dotični član i ispred koje sjedi u PFBiH da se ograde od ovakvih javnih istupa njihovog predstavnika” – stoji u reakciji NIP-a u Mostaru.

Objava Sanela Kajana u kojoj na šovinistički način vrijeđa zastupnicu zbog njenog govora

Goruća tema posljednjih mjeseci u našoj državi je nasilje nad ženama. Svjedoci smo stravičnih premlaćivanja i ubojstava žena, koji zgražavaju širu javnost.

Stječe se, nažalost, dojam, da je u BiH nasilje nad ženama u ekspanziji, i da same žrtve nemaju nikakvu zaštitu od nadležnih institucija. Za očekivati je da se mnoge žene boje i odbijaju obratiti za pomoć upravo iz straha da neće biti zaštićene, ili, još gore, da će tako samo još više razbjesniti svog nasilnika i dovesti sebe i obitelj u još veću opasnost.

Kako žrtvama nasilja izgraditi povjerenje u nadležne institucije? Kako ih ponukati da reagiraju pri prvom nagovještaju nasilja? Kako im omogućiti promptnu pomoć i 100% diskreciju i sigurnost?

Očigledno je da smo kao društvo i država zakazali na ovim pitanjima, i da ona pod hitno moraju doći na stol zakonodavnih i stručnih tijela.

No, što kad se rodno nasilje pojavi upravo u redovima zakonodavnih tijela? Jel to prilika da se država i institucije konačno iskažu, ili da potpuno kapituliraju?

Nadajmo se ovo prvo.

Podsjetimo, ovako su mediji pisali na još jedan šovinistički način vrijeđanja i zastupnice HDZ-a

Žalosno je i obeshrabrujuće gledati čime se služi jedan parlamentarac. Stranka DF, i ova država, sad imaju priliku pokazati da im je doista stalo do europskih vrijednosti, do svih građanki i građana, da su pred zakonom svi jednaki, i da je spram nasiljem usmjerenim prema ženama NULTA TOLERANCIJA, neovisno o kojem nasilniku je riječ.

Samo prije nekoliko mjeseci je vrijeđao i drugu zastupnicu

Podsjetimo Kajan je na društvenim mrežama žene u Domu naroda koje nije imenovao nazvao „nacionalističkim budaletinama“ te „zmijurinama kamenjarkama“ prijeteći im i pozivajući na javni linč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *