Mostar : danas plivanje za časni krst u Ortiješu

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i ove godine na Bogojavljenje organizuje plivanje za Časni krst, na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Paroh blagajski Aleksandar Grčić obavijestio je vjerni narod da će danas u crkvi Svetog Despota Stefana i Evgenija u Ortiješu biti služena Sveta Liturgija sa početkom u 9.00 časova.

“Poželjno je da svi učesnici plivanja budu na Liturgiji. Nakon toga kratko okrepljenje u domu u Ortiješu a u 11 časova plivanje za Časni krst”, pojasnio je paroh Grčić.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine. Prošle godine plivanje za Časni krst na Neretvi je odgođeno zbog loših vremenskih uslova i visokog vodostaja Neretve.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštava ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Ć

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji”.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha. Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”. U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

( Top portal )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *