Mostar do 2030. planira izgraditi devet javnih garaža s 3.500 parkirališnih mjesta

Gradsko vijeće Mostara razmatralo je na svojoj današnjoj sjednici Program razmještaja javnih garaža, kojim je predviđena gradnja devet podzemno-nadzemnih garaža s ukupnim kapacitetom od 3.500 parkirališnih mjesta.

Garaže su pozicionirane tako da su udaljene jedna od druge maksimalno 700 metara, što znači da polumjer područja koje garaža zahvata iznosi 350 metara, odnosno maksimalno tri minuta hoda između tih lokacija.

Planirane lokacije su željeznički kolodvor, tržnica, Sveučilište u Mostaru, Ćiro, Razvitak, Kosača, Franjevačka, Konak i Luka.

Na većini ovih lokacija već sada se nalaze parkirališna mjesta.

Istaknuto je da su dvije prioritetne garaže Ćiro (prostor iza zgrade federalnih institucija) i garaža Konak, čijom bi se gradnjom omogući jednostavan pristup staroj gradskoj jezgri i Starom mostu.

Ovim programom definirano je pet prometnica koje bi izgradnjom garaža i reorganizacijom uličnog parkinga postale protočnije i na njima se više ne bi moglo parkirati.

To su magistralna cesta M17, Ulica maršala Tita, Bulevar/Hrvatskih branitelja s produžetkom na ulice Ante Starčevića i Rudarska, Ulica kralja Tomislava i Ulica blajburških žrtava s produžetkom na Iličku ulicu. Također, izgradnjom garaža Razvitak i Konak omogućilo bi se otvaranje Ulice maršala Tita za dvosmjerni promet.

Programa razmještaja javnih garaža u Gradu Mostaru razmatran je u formi nacrta, nakon čega slijede javne rasprave.

 

federalna.ba/Fena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *