Mostarsko muftijstvo: Istupi Marija Kordića ne doprinose izgradnji povjerenja među narodima u Mostaru

Muftijstvo mostarsko oglasilo se saopćenjem za javnost u kome je komentiralo posljednje medijske istupe gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

U saopćenju se navodi kako gradonačelnika Kordić iznosi “površne opservacije o Islamskoj zajednici i njenom položaju u Mostaru” te se tvrdi kako je “Islamska zajednica (IZ) diskriminirana otkako gradonačelnici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi IZ-a u Mostaru”.

– Osim toga, nastoje i zahtjeve Islamske zajednice ili ignorirati ili predstavljati političkim pitanjima. Kordić izbjegava konkretno govoriti o 17 neriješenih zahtjeva Islamske zajednice čime nastavlja uhodanu praksu držanja predmeta u ladicama, odugovlačenja i ignorirajućeg odnosa prema Islamskoj zajednici koja brine o vjerskim potrebama i pravima muslimana, koji bi trebali biti jednakopravni građani Mostara – kazali su iz Muftijstva.

Dodaje se da je Islamska zajednica izgubila najviše vakufske imovine i u bivšim sistemima i protekloj agresiji.

– Kad se pogleda bogato kulturno-historijsko nasljeđe Islamske zajednice, njena vjerska i kulturna baština, onda imovina koja je vraćena IZ-u i kojom trenutno raspolaže predstavlja samo jedan minoran dio od brojnih dobara koja su iza sebe svojevoljno ostavili plemeniti i velikodušni mostarski dobrotvori, legatori, vakifi, od samog nastanka Mostara, pa do danas- ističu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *