Muftija mostarski: Pitanje Lakišića harema je pitanje multietničkog Mostara

Pitanje lokaliteta Lakišića vakufa u centralnoj zoni Mostara nije samo vjersko, nego se ono tiče i ljudskih prava i sloboda, te ostvarivanja projekta multietničkog Mostara za koji su Bošnjaci bili i ostali opredijeljeni – izjavio je danas muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, saopćila je Mina.

Lakišića harem je vakufski lokalitet koji je uzurpiran, na čijem povratu Islamska zajednica insistira već duži niz godina.

U knjizi “Lakišića harem u centru Mostara – trajanje i otimanje”, koja je prije nekoliko dana predstavljena u Mostaru, dokumentirani su pokušaji Islamske zajednice da barem dio Lakišića harema vrati u svoj posjed.

– Drago mi je da ćemo nakon mostarske promocije koja je imala veliki odjek u Hercegovini imati i sarajevsku, pa da i ovdašnja javnost sazna više o ovoj temi – kazao je muftija Dedović.

Promocija će biti održana 22. decembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 13.00 sati.

O ovoj promociji i drugim problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u Hercegovini muftija Dedović je govorio u emisiji “Aktuelno”, koja će biti emitovana na BIR televiziji u četvrtak, 14. decembra u 20.00 sati.

 

(MINA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *