MVP Elmedin Konaković jasno stao uz narod Palestine

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković se oglasio i napisao da nikada nije krio svoju podršku narodu Palestine.

Pratimo sa posebnom pažnjom i tugom u srcima dešavanja u Gazi.

Nekoliko sam puta za naše medije jasno izio svoj stav.

Slike stradanja civila, žena, djece, razaranje civilnih objekata, prekid isporuke vode, struje, osnovnih namirnica i druge slike vraćaju nas u vrijeme agresije na našu domovinu, vrijeme stradanja našeg naroda.

Nikad nisam krio podršku narodu i vlastima Palestine u nastojanjima da sačuvaju i zaštite prostor na kojem žive, da se bore za suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje i da sačuvaju i zaštite vjerske objekte na ovom prostoru koji su od velike važnosti za sve vjernike širom svjeta.

Dok dišem ta ću nastojanja glasno i javno podržavati.

Podržavam jedino moguće rješenje, dvije države na ovom prostoru, samo tako možemo dobiti trajni mir i stabilnost.

Velike svjetske sile moraju uložiti maksimum napora da do tog rješenja dođe.

Sukobe i stradanja nevinih moraju zaustaviti, a sve one koji su odgovorni za ubistva djece, paljenje i rušenje civilnih objekata, vjerskih objekata i bolnica, izvesti pred lice pravde.
Ne smije biti zaštićenih, ne smije se opravdavati zločin ako ovaj svijet žele učiniti pravednim.

Nisam opravdao, osudio sam i ubijanje izraelskih civila jer je to ljudski.
Za ubijanje civila nema opravdanja.

Isto tako, pojedinačne akcije Hamasa ne mogu biti opravdanje i alibi za masovna ubijanja civila u Gazi, za prekid isporuke osnovnih životnih namirnica, rušenje vjerskih objekata, bolnica.
Nema opravdanja za ubistvo preko 1500 djece u Gazi, to je prestrašan zločin.

Imamo pravo o svemu da govorimo jasno i glasno, posebno mi pripadnici časne Armije RBiH, jer smo pokazali cijelom svijetu kako se viteški brani svoja domovina.
U jeku najveće borbe i stradanja našeg naroda, pojedinačne slučajeve koji izlaze iz dozvoljenih pravila ratovanja u našim redovima smo osudjivali i sankcionisali.
Bilo koji napad na civile nikad nije odobravan, počinioce smo sami procesuirali.

Na teritoriji pod kontrolom Armije RBiH zaštićeni su i sačuvani svi vjerski objekti, nije bilo rušenja, paljenja, uništavanja.

Još ću jednom podsjetiti na događaj iz Hercegovine kad je rahmetli general Arif Pašalić zabranio dolazak grupi pripadnika Armije RBiH u jednu od bitaka jer se sumnjalo da su upali u selo i pucali u civile, žene i djecu hrvatske nacionalnosti.
Oficir Sejo Đulić, jedan od prvih saradnika rahmetli Pašalića po tom je događaju, nakon rata, napisao i režirao pozorišnu predstavu.

Zabranio je dolazak, naredio da im se puca iznad glava i da se vrate nazad kućama.
U tim borbama bio je važan svaki čovjek, svaka puška.
Princip, čast i viteštvo bili su jači od potrebe za ljudima čak i tokom borbe za goli opstanak!

Još je nekoliko sličnih primjera koji pokazuju snagu naše borbe koja se možda tek danas jasno može vidjeti i u potpunosti shvatiti.

Važno je napomenuti da smo tokom agresije na našu zemlju imali embargo na uvoz oružja, zabranu da se branimo.

Odbranili smo se i pokazali cijelom svijetu kako se to viteški radi.

Zato danas imamo pravo i obavezu da dignemo glas!

Oni koji izraelsko-palestinski sukob koriste u dnevno političke svrhe unašoj zemlji su politički ljigavci koji lešinare nad svakom tragedijom, krizom, svakom šansom da skupe jeftin politički poen i pokoji lajk i pitaju me zašto to ne radim onako kako oni rade, neću ovog puta komentarisati.

Neki drugi put vjerovatno hoću – napisao je Konaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *