Na terenu jake policijske snage, Mostarci blokirali deponiju Uborak: “Nećete nas uplašiti”

Članovi Građanske inicijative “Jer nas se tiče” i stanovnici naselja sjevernog mostarskog predgrađa, jutros od 7 sati, započeli su novu blokadu deponije Uborak koja godinama radi bez važećih dozvola.

Ova odluka uslijedila je nakon, kako navode, nastavka ignorantovog odnosa mostarskih gradskih vlasti prema problemu deponije smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja izravno ugrožava živote desetine tisuća građana.

Iz “Jer nas se tiče” zahtijevaju urgentno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

”Ministrica turizma i okoliša je prije dva mjeseca formirala jednu grupu koja je imala zadatak da snimi kompletno stanje na lokaciji Uborak, i ja sam član te grupe. Prije mjesec dana sam na osnovu toga rješenja vršio kontrolu stanja na lokaciji i ono što je rekao gradonačelnik Kordić da je ta grupa dala izvještaj i pozitivno rješenje, to nije tačno, to je laž. Ja sam pisao taj izvještaj i stanje na lokaciji Uborak, što se tiče pet članova te Komisije, je katastrofalno”, rekao je jedan od aktivistica reagirajući na ranije izjave gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika gradskog vijeća Salema Marića.

Istaknuo je kako je trenutno stanje na lokaciji je užasno, a gradonačelnik 20. travnja izdaje suglasnost direktoru deponije da se na površini stare deponije, koja se zatvorila prije 15 godina, istresa odnosno deponira otpad iz sortirnice. ”Kad sam ja bio toj u kontroli bilo je oko 500 do 600 tona otpada, a u ovom trenutku i do 1000 tona. To su činjenice i to je istina i to svi građani Mostara trebaju znati. Podzemne vode dvije plohe su skrenute u podzemlje”, dodao je.

Posljednji put kada su se odlučili na ovakav radikalni način rješavanja ovog gorućeg pitanja bilo je u prosincu 2019. godine. Aktivist Omer Hujdur naveo je kako je sinoć bio na saslušanju u policiji, za koje je dobio poziv, te da je to bio informativni razgovor.

”Ovo je iskaljivane sile od strane vlasti prema narodu, prema ljudima koji traže osnovna ljudska prava. Tako radi Mario Kordić i Salem Marić, pokušavaju silom da uplaše i rastjeraju ovaj narod koji se bori za svoja osnovna prava”, rekao je aktivist Omer Hujdur.

”Nikad nisu bilo ozbiljni, i zato smo danas tu. Ova priča 4-5 godina je samo zamajavanje naroda, jer konkretnog rješenja nema. Situacija na deponiji je katastrofalna, nikad nije bila gora, vrše se bespravni iskopi imamo izravno curenje vode u zemlju, zagađivanje podzemnih voda i svega unaokolo oko deponije, sve do mora”, dodao je Hujdur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *