Nermin Ogrešević (NES): SDA vara i laže a u HNK su pokazali da se nisu odmakli od politike varanja i laganja

Danas je formirana nova Vlada HNK a NES neće učestvovati u njoj jer su ih partneri iz SDA odbacili a na sve se oglasio predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

SDA je poslala ružnu poruku, varanjem i laganjem ne možemo do jedinstva  

Varanjem i laganjem partnera prilikom uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, SDA je poslala ružnu poruku svim zagovornicima formiranja probosanskog bloka. 

Priča o probosanskom bloku, a što priželjkuje veliki dio bh. javnosti, ne može se graditi na neprincipijelnim osnovama. Ne možemo se lagati i varati, a SDA je na primjeru HNK pokazala da se nije odmakla od tog svog pristupa.

Ako nismo spremni da se borimo za naše stavove i gradimo naš kredibilitet na način da ako je to potrebno da budemo i u opoziciji, onda postajemo neuvjerljivi i pokazujemo slabost kod onih koji nam nisu baš naklonjeni. 

Upravo u HNK smo mogli pokazati čvrstinu tog probosanskog bloka. Baš onako kako su to uradili NES i SBiH odbijanjem da budu dio državne i federalne vlasti, držeći se svojih principa. 

Kapitulacija SDA u HNK je poruka i onima koji su nas poticali na okupljanje. 

Prije svega, mi moramo znati oko čega se okupljamo i na koji osnovama. Moramo biti spremni na iskren odnos, principijelnost, dosljednost, istrajnost. Upravo to je NES BiH pokazao ne samo principijelnim odbijanjem da bude dio državne i federalne vlasti, nego i svojevremenim odbijanjem poziva SDP-a za učešće u vlasti u HNK.  

Što se NES-a tiče, nema daljih pregovora, ni po dubini ni po širini, sa SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovim jednostranim pristupom, SDA je prekinula pregovore i jasno kazala da je njihov partner SDP i HDZ. NES više nije partner SDA u HNK. Sa lažovima i prevarantima nema pregovora. 

Bez obzira na sve, NES će i dalje ostati vjeran državi Bosni i Hercegovini i vodit će iskrenu i državotvornu politiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *