Nije postignut dogovor Vlade HNK i sindikata. Nema novca, uskoro štrajkovi

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Koordinacija sindikata korisnika budžeta HNK održali su u danas sastanak na kojem se nisu uspjeli dogovoriti o povećanju osnovice za platu.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić rekao je kako im je Vlada na sastanku rekla da nema novaca.

– Vlada je rekla kako nema novca, kako su u minusu, ali da će se boriti na svaki način da isplaćuju ono što je dogovoreno i potpisano s prošlom vladom. Podsjećam, ono što je dogovoreno je minimum minimuma, to je 50 odsto osnovica, koja je došla sada na nekih 50,5 odsto, oni kažu da nikad neće pasti ispod 50 odsto, to je tuga i jad. Znači da smo pali na najniže grane što možemo biti – kazao je Milić.

Dodao je kako se u posljednje vrijeme dosta kalkulisalo o visini plate te je u javnost iznio podatak kako njegova plata, kao srednjoškolskog profesora, iznosi 1.350 KM i kako je to plata s kojom se “ne balaha”, već preživljava.

– Ova Vlada nije spremna potpisati ni dogovoriti išta ubuduće, sa starom vladom smo 2018. godine potpisali povišicu tri puta po pet posto kada nije bilo nikakve krize, a današnja vlada u ovoj inflaciji i u ovom vremenu nije spremna na sebe prihvatiti obavezu ni marke povećanja – naglašava predsjednik Sindikata srednjih škola HNK.

Kazao je kako će se stav Vlade HNK prenijeti članovima sindikata i da na ovome neće ostati te da će se vjerojatni ići na proteste i/ili generalni štrajk.

– Ovako nešto nismo očekivali ni u najcrnjim mislima i predviđanjima, oni predviđaju da će iduća godina biti gora od ove. Po kojoj to projekciji može biti tako? Osnovne životne namirnice su poskupile 100 odsto, hljeb, mlijeko, šećer, zato se desetine miliona maraka slijevaju u budžet kantona, mi tražimo neke mrvice, Vlada na to nije spremna i ovo je loša situacija – zaključio je Milić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNK Edina Čomić novinarima je rekla kako su od nekih izvora čuli da im je upitno i ovo što imaju.

– Ne razumijemo da svake godine raste budžet i da nigdje nema prostora barem za neko povećanjem. Od 2018. godine smo imali dogovor s Vladom da ide povećanje od 5 odsto, uvijek smo našli neki modus, nadali smo se da će do toga doći i ovaj put ili da nam ostave barem prostor koliko im vremena treba. Razumijemo da su tek došli, da je prošlo malo vremena da pohvataju konce onoga što ih čeka, ali smo očekivali i da oni nas razume. Nismo očekivali da ćemo izaći s rečenicom: ‘Mi ćemo se boriti da vam ne smanjimo platu’ u trenutku kada mi tražimo povećanje – poručila je Čomić.

Ponovila je i koji su bili njihovi zahtjevi.

– Prvi je zahtjev bilo povećanje osnovice za narednu godinu, drugi je zahtjev je povećanje sredstava za isplatu tužbi, a mi smo u prosvjeti imali još dva dodatna zahtjeva, to su problem napredovanja u struci i raspisivanje konkursa za neodređeno vrijeme. Posao ministra finansija je da napravi projekciju koliko to opterećuje budžet, pet odsto iznosi toliko, sedam odsto toliko itd. do onog našeg od 15 odsto, a često bi se dogodilo da mi onda kažemo da je naš zahtjev puno i nađemo se na sredini. Ovaj ministar nije napravio nijednu projekciju jer nema prostora ni za jednu marku – izjavila je ona te rekla kako bi se u štrajku moglo naći ukupno oko pet hiljada budžetskih korisnika.

Nail Balić iz Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK je izjavio kako nisu optimistični, ali da su predsjednica Vlade HNK i ministar finansija rekli da će se “ozbiljno pozabaviti isplatom pravomoćnih sudskih presuda kako bi se stalo s dubiozom kada je u pitanju zatezna kamata koja je jako velika i koja svake godine proizvede nove troškove”.

– Ljudi umiru ili odlaze u penziju, a nisu naplatili svoja potraživanja. S prošlom vladom je bio dogovoren taj neki uknjiženi deficit od 4,5 miliona, koji bi se trebao raspoređivati nekom dinamikom 40 odsto za redovne tužbe, 40 za izvansudske nagodbe i 20 odsto za teške bolesti – ustvrdio je Balić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *