Ništa od povratka 12 samoprozvanih intelektualaca u mostarski NIP

Prije par sedmica iz mostarskog NIP-a je istupilo 12 članova stranke poslavši pismo Elmedinu Konakoviću u kojem su obrazlagali svoje razloge napuštanja stranke.

U navedenom pismu koje su uputili predsjedniku Naroda i Pravde potpisali su se kao “intelektualci” .

Konaković je javno govorio o istupanju ovih 12 članova kada ga je na Face TV Senad Hadžifejzović pitao za medijske natpise.

Tada je Konaković kazao da je zapostavio stranku i da će u što skorijem roku sjesti sa ovim ljudima kako bi pokušali “izgladiti probleme”.

I doista je Konaković prije samo dva dana se našao sa ovih 12 samoprozvanih intelektualaca a prema našim saznanjima Konaković im je ustupio svojih 30 minuta vremena da ga ubjede u svoju priču.

Prema našim povjerljivim izvorima a koji dolazi iz vrha NIP-a radilo se o sukobu dvije struje u mostarskom NIP-u. Naime, već duže vrijeme traje borba određenih struja u ovom ogranku stranke.

Na jednoj strani je bilo ovih 12 “intelektualaca” a na drugoj strani se nalazio predsjednik mostarskog NIP-a, Omer Hujdur sa svojim ljudima.

Prema informacijama koje nam je ustupio naš izvor radilo se o pokušaju preuzimanja mostarskog ogranka NIP-a od ovih 12 osoba, a pokušali su smijeniti Omera Hujdura i njegove ljude iz Izvršnog odbora ove stranke u Mostaru.

Stupili smo u kontakt sa jednim od navedenih “intelektualaca” te saznajemo da im je Elmedin Konaković samo pružio priliku da ih sasluša , a na njihov zahtjev, uz određene ljude koji su lobirali za navedeni sastanak.

Podsjetimo da je NIP Mostar prolazio kroz razne turbulencije posljednih godinu dana kada je već jednom isti scenario se dešavao ali ni tada kao ni sada nisu uspjeli iz stranke “maknuti” Omera Hujdura i njegove ljude.

Vrlo važnu ulogu u svemu ima i Suada Halilović koja je zastupnica mostarskog NIP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kadar koji je u dobroj saradnji sa čelnikom mostarskog NIP-a Omerom Hujdurom i predsjednikom NIP-a Elmedinom Konakovićem.

Ovih 12 članova koji su istupili iz NIP-a su prema našim saznanjima uslovljavali NIP HNK da ih se imenuje na funkcije kako bi naplatili svoj angažman u stranci te nakon što im to nije ispunjeno NIP su pokušali preuzeti u svoje ruke.

Tako je ova dvanaestorka neslavno završila svoju epizodu u NIP-u, kao jednoj od brojnih stranaka u kojima su do sada bili.

Mostarski NIP u trenutnom sastavu se još jednom pokazao kao “tvrd orah”, već drugi put u godinu dana Hujdur je sa svojim ljudima uspio se oduprijeti rušenju NIP-a u ovome sastavu.

Prema našim saznanjima od povratka u NIP ovih 12 samoprozvanih intelektualaca neće biti ništa, iako su pojedini mostarski portali najavljivali da bi se moglo upravo to desiti.

U političkim krugovima postoje informacije da su pojedini članovi već počeli pregovore sa drugim strankama, naredna njihova destinacija bi mogla biti SDA, NES i/ili SDP.

To leži u činjenici da je i hercegovački NIP ostao principijelan svojim ranijim izjavama da neće ulaziti u vlast i sa SDA i HDZ, te su ostali opozicija u HNK, dok je njihov partner iz Trojke SDP ipak odlučio da ode u vlast upravo sa ovim strankama.

Tako će ovih 12 samoprozvanih intelektualaca potražiti eventualna imenovanja na funkcije u drugim strankama, kada to nisu uspjeli u NIP-u.

S lijeva na desno : Ibrahim Šehić, Afan Ćehajić, Almira Mušić Miron Torlo, Marsela Bošnjić, Damir Jugo i Esad Humo.
6 od 12 “intelektualaca” sa Esadom Humom (SDA), bivšim direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH kojeg je Trojka smjenila nakon preuzimanja vlasti na nivou Federacije od SDA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *