Održana Klauzura HDZ-a BiH: Cilj – dobiti uvjerljivo povjerenje na lokalnim izborima

Održana Klauzura HDZ-a BiH: Cilj – dobiti uvjerljivo povjerenje na lokalnim izborima

Jučer se u Mostaru održao drugi dan Klauzure HDZ-a BiH, koja je okupila dužnosnike sa državne, entitetske i županijske razine izvršne i zakonodavne vlasti.

Program Klauzure govorio je o strateškim odrednicama i budućim aktivnostima političkog djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti dužnosnika HDZ-a BiH kao priprema za nadolazeće lokalne izbore. Dužnosnici su raspravljali o svim aktualnim pitanjima u zemlji i stranci po svim razinama djelovanja.

Godinu dana pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, ali i izbore u Republici Hrvatskoj, Klauzurom se odredila dinamika i plan djelovanja stranke, a cilj HDZ-a BiH i partnera je uvjerljivo dobiti povjerenje na lokalnim izborima.

Na Klauzuri se kroz tri panela govorilo na teme: „Europski put Bosne i Hercegovine – Nova dinamika“, „Politički ambijent u Bosni i Hercegovini – iskušenja i izazovi“ te „2024. – godina izbora“.

Na panelu Europski put Bosne i Hercegovine – Nova dinamika, govorili su šef izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Johann Sattler, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i međunarodni tajnik i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Na temu „Politički ambijent u Bosni i Hercegovini – iskušenja i izazovi“, govorio je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, dok je temu „2024. – godina izbora“, prezentirala dopredsjednica HDZ-a BiH i Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović.

U izjavi medijima nakon Klauzure, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, istaknuo je kako je Klauzura ciljano održana godinu dana prije lokalnih izbora te da na taj način promišljaju svoju politiku. „Rekao je da su sastanci bili vrlo sadržajni i poučni, a izrazio je uvjerenje da će u narednih 12 mjeseci kao HDZ, zajedno s partnerima, pokazati dobre rezultate“, kazao je predsjednik Čović.

Istaknuo je kako je prvi panel govorio o europskim integracijama pri čemu je komentirano sve što se radi u Bosni i Hercegovini.

„Temeljito smo prošli sve što radimo u Bosni i Hercegovini kako bismo dobili zeleno svjetlo od Europske unije za pregovore. Drugi panel je bio posvećen unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, a treći predstojećim lokalnim izborima, kao i izborima u Hrvatskoj“, naglasio je predsjednik Čović.

Komentirajući i sastanak s šefom izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom, kazao je kako je razgovarano o tome kako su mnoge stvari bile privremeno usporene, ali da zahvaljujući jačem angžmanu neće biti blokada.

Predsjednik Čović se osvrnuo i na rad i funkcioniranje HDZ-a BiH te o radu federalnih i državnih institucija. Svaka obitelj pa i sami HDZ s 46 tisuća članova, ima puno toga za raspraviti, komunicirati, prenijeti, ali stranka odlično funkcionira.

„Što se tiče federalnih i državnih institucija mislim da solidno funkcioniramo s obzirom kako većina sastavljena. Činjenica je da Vlada zasjeda i donosi odluke, ali moramo parlament ubrzati. Kad je u pitanju razina BiH malo je složenije. Mislim da je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto napravila iskorak koji svatko mora vidjeti. Redovna zasjedanja, tisuće točaka na dnevnom redu, potenciranje 14 prioriteta. Postoje različiti stavovi, ali do zadnjeg trenutka moramo biti strpljivi. Moramo razgovarati sa partnerima u vlasti, otvoriti prostor opoziciji. Posao se mora završavati. Situacija bi mogla biti bolja“, zaključio je predsjednik Čović svoje obraćanje medjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *