Počinje manifestacija “Šantićeve večeri poezije”

Međunarodna kulturna manifestacija 104. “Šantićeve večeri poezije” biće svečano otvorena večeras u Mostaru, muzičko-poetskim programom glumca Ivana Bosiljčića.

Svečano otvaranje je u velikoj dvorani doma herecg “Stjepan Kosača” u 19.00 sati, a prije toga na grobu Alekse Šantića na groblju Bjelušine u 17.30 sati biće održan pomen i položeno cvijeće.

“Šantićeve večeri poezije su manifestacija kojom želimo čuvati, njegovati sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je na najljepši mogući način opjevao i zadužio svoj grad, ali i postavio temelje naših društava, kao i temelje savremene kulture u Mostaru, zajedno sa svojim savremenicima, pjesnicima i piscima toga doba”, rekla je Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar.

Kako je dodala, cilj manifestacije je očuvanje srpske kulture u ovom gradu, kao i slaganje mozaika multikulturnog Mostara.

“Naša misija je ovom kulturnom manifestacijom praviti mostove i uspostavljati pokidane veze. Nadamo se da će ova manifestacija biti još jedan kamen u toj izgradnji”, rekla je Bjelica Šagovnović, naglasivši da su Šantićeve večeri poezije jedan od simbola Mostara.

Bjelica Šagovnović navodi da je cilj da ovogodišnja manifestacija podsjeti na Šantićevo djelo i poruke koje je ostavio svojim životom i djelima, na ljubav, toleranciju i jedinstvo.

Sveštenik Duško Kojić, starješina Saborne Crkve u Mostaru rekao je da su Šantićeve večeri poezije jedan dio uspješnog rada na očuvanju tradicije i kulture te značajan dio učešća srpske zajednice u kulturi Grada Mostara.

Na kraju je pozvao Mostarce da učestvuju u Šantićevim večerima poezije, za koje je naglasio da su i ove godine jako dobro pripremljene i organizirane.

Predstavljanje knjiga, pjesničke večeri i koncerti

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije trajat će do 26. oktobra, a bit će održane u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradskog odbora Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”.

Drugog dana manifestacije, u četvrtak, 19. oktobra, u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača na programu je predstavljanje knjige “Noć s Aleksom”, Marka Tomaša.

O knjizi i istoimenoj predstavi, osim autora, govorit će i direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja, a moderator je predsjednik mostarskog Odbora “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović, dok će u muzičkom dijelu nastupiti kantautor iz Mostara Sanel Marić Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. oktobra, u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac” u Nevesinju u 19 sati bit će održan program “Nevesinje, druga Šantićeva kuća” na kojem je predviđena pjesnička večer Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića, a u programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i zbor Osnovne muzičke škole “Sveti Roman Melod”.

U subotu, 21. oktobra, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru planiran je program “Novo mostarsko stvaralaštvo “- koncert grupe “Zerdelija” i večer mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U ponedjeljak, 23. oktobra, u 19 sati u Muzeju Manastira Žitomislić bit će predstavljena “Izabrana djela Svetozara Ćorovića” u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promotor je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a uvodničar iguman Danilo Pavlović.

Manifestacija se završava u četvrtak, 26. oktobra, kada će u Vladičanskom dvoru biti održana poetska večer Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić.

Ulaz na sve programe je besplatan.

 

(Fena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *