Potpisan Sporazum o realizaciji projekata u sklopu izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići

U prostorijama Grada Čapljine u utorak je potpisan Sporazum o realiziranju projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom provođenja aktivnosti na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići, Lot 1 i Lot 2.

Sporazum su potpisali Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, gradonačelnik grada Čapljine Smiljan Vidić i uime izvođača radova Kuang Wei (China State Construction Engineering Corporation Ltd.) i Liu Zhidong (Konzorcij Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd.)

Potpisivanje navedenog sporazuma ima za cilj stvaranje pozitivne atmosfere između JP Autoceste FBiH, izvođača radova i građana Čapljine koji žive u lokalnim zajednicama koje okružuju područje na kojemu se izvode radovi na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići.

“Potpisivanje sporazuma s Gradom Čapljinom, kao i svi prethodno potpisani sporazumi o prijateljskom okruženju potvrda su da JP Autoceste FBiH pokazuju veliko razumijevanje i odgovornost prema područjima koja su obuhvaćena radovima na izgradnji autoceste na Koridoru Vc. Ovakvim sporazumima i ulaganjima nastojimo poboljšati kvalitetu života upravo stanovnicima tih područja i djelomično otkloniti negativne posljedice koja gradnja velikih infrastrukturnih projekata nosi sa sobom. U idućem razdoblju očekuje nas izgradnja dionice Tunel Kvanj – Buna koja dijelom prolazi kroz područje grada Čapljine te se nadamo da ćemo nastaviti uspješnu saradnju kao i do sada”, izjavio je Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH.

Realiziranje projekata iz programa prijateljskog okruženja podrazumijeva izgradnju ili rekonstrukciju lokalne komunalne infrastrukture koja će biti ugrožena ili pretrpjeti određena oštećenja tokom izvođenja radova kao i druge projekte koji su definirani ovim sporazumom. Važno je naglasiti da realiziranje projekata iz prijateljskog okruženja neće utjecati na konačni rok završetka radova na dionici Počitelj – Zvirovići.

“Izgradnja Koridora Vc je veliki državni projekt koji se dotiče teritorija grada Čapljine, te znatno utječe na bolju saobraćajnu, ekonomsku i privrednu povezanost Čapljine s ostatkom svijeta. Čapljina je izuzetno važna u procesu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a ovaj potpisani sporazum napravili smo prema potrebama mještana mjesnih zajednica koje gravitiraju na području na kojem se izvode radovi, što će stanovnicima znatno olakšati i poboljšati svakodnevni život”, kazao je Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, te se ovim putem zahvalio preduzeću Autoceste FBiH na pokazanoj odgovornosti prema lokalnoj zajednici.

Dionica Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km, u sklopu koje je potpisan današnji Sporazum o prijateljskom okruženju, podijeljena je na dva lota i finansira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *