Premijerno prikazan film ‘Pravda’ i promovisana fotomonografija ‘Heroji Mostara’

JU Fond Memorijala Sarajevo u saradnji sa Centrom za mir i multietničku saradnju i Mostar Muzejom i Memorijalom, povodom šeste godišnjice presude Haaškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali“, organizovao je projekciju dokumentarnog filma “Pravda“ u produkciji Centra za mir, te promociju fotomonografije “Heroji Mostara“.

Projekcija i promocija su uz prisustvo velikog broja gostiju održani u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima. Među prisutnim, između ostalih, bili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, potpredsjednici FBiH Refik Lendo i Igor Stojanović, član Kolegija Doma naroda BiH Kemal Ademović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je i pokrovitelj proširenog izdanja knjige, te ostali predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih vlasti, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija mostarski Salem ef. Dedović, rektor UNSA-a brojni generali i komandanti Armije RBiH, članovi Udruženja “Majke Srebrenice”, dobitnici ratnih priznanja, borci i brojni drugi.

Prisutnima su se osim autora projekta fotomonografije Safeta Oručevića koji je imao i ulogu moderatora, obratili i doktor Rasim Muratović – direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, Ahmed Kulanić – direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i Emir Suljagić – direktor Memorijalnog centra Potočari, koji su govorili o presudi Haškoj šestorci iz 2017. i očuvanju naslijeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sa sadržajem fotomonografije “Heroji Mostara” prisutne je upoznao novinar i publicista Alija Behram.

Poslana je važna poruka da će centri, udruženja, institucije i pojedinci uskoro započeti rad na organizaciji Međunarodne konferencije o negiranju genocida, negiranju zločina i ratnoj retorici. Naslijeđem iz vremena odbrane od agresije, nastojat će se, kako je poručeno, doći do prevencije i trajnog mira. Do prevencije i mira će se pokušati i naslijeđem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Jasno je poručeno i kako je presudama upravo ovog suda ustanovljen karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *