Reprezentacija BiH večeras igra jednu od najvažnijih utakmica

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večreas igra novi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Od direktnog plasmana smo se oprostili tačno prije mjesec dana, pa mnogi smatraju da su ova i utakmica za tri dana protiv Slovačke nebitne, no nekoliko je razloga zbog kojih to nije baš tako.

Prije tačno mjesec dana, 16. oktobra 2023. godine – blamaža. Doživjela je reprezentacija Bosne i Herceogovine najveći poraz u zvaničnim utakmicama (0:5) i to na domaćem terenu protiv Portugala. Značilo je to i opraštanje od direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Već iste noći mislima smo se okrenuli baražu. Njega smo osigurali 2022. godine pod vodstvom Ivayla Peteva, tako što smo osvojili grupu u B diviziji Lige nacija i osigurali si dodatnu šansu kroz baraž ako uprskamo kvalifikacije, što redovno radimo.

I da, nebitna je večerašnja utakmica sa stajališta da li ćemo se direktno plasirati na EURO. To sigurno nećemo, no drugih je mali milion razloga zbog kojih se u dvije novembarske utakmice moramo maksimalno ozbiljno postaviti i napasti bodove.

Selektor Savo Milošević, kojem će ovo biti treća utakmica na klupi naše selekcije, moći će da proba neke varijante u ovim utakmicama, s obzirom na to da su jedine preostale do martovskog baraža. Neće moći uigravati ni blizu najjači tim s obzirom na to da nedostaju Edin Džeko, Miralem Pjanić, Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhožić i Sead Kolašinac.

Bitno je i da se odigra na rezultat. Apsolutno će takve utakmice biti u martu. Kalkulacija tada neće biti, nego će se na EURO plasirati tri selekcije koje budu najkompaktnije

Još od učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, naša reprezentacija je u slobodnom padu. Za Mundijale više nismo igrali ni baraž, za Evropska prvenstva jesmo, ali smo ispadali prvo od Republike Irske, a onda i od Sjeverne Irske.

Gubila je naša selekcija od kojekakvih Kipara, Armenija, Gruzija, prosipala bodove i protiv Kazahstana, te se njen ugled na mapi evropskog fudbala itekako srozao. Posljednji veliki šamar stigao je upravo protiv Luksemburga 20. juna ove godine na Bilinom polju (0:2) i večeras se nešto slično ne bi smjelo ponoviti, bez obzira na to što Luksemburg više nije amaterska reprezentacija i što nama fali pet standardnih igrača.

Pobjednički mentalitet je nešto na čemu također treba početi raditi. Temelj za to nikako nije dobro postavljen, ako se osvrnemo na izjavu Nedima Jusufbegovića da ne bi tragedija bila izgubiti od Luksemburga. Onda valjda tragedija ne bi bila ni izgubiti u baražu gdje nas čekaju, uz dužno poštovanje Luksemburgu, jače selekcije.

 

– sport.sport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *