SDA HNK po naredbi Bakira Izetbegovića odustaje od SDP-a i ostaju vjerni NES-u ?

Prema informacijama s kojima raspolaže portal Mostar.live delegacija SDA HNK je jučer bila u Sarajevu na sastanku sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem gdje se razgovaralo o propalom dogovoru za formiranje Vlade HNK sa SDP-om kada su pokušali NES uvesti u vlast uprkos tome što takav dogovor nije bio.

Cilj sastanka je bio zauzimanje strategije u HNK nakon obrata u pregovorima za koji je dobrim dijelom zaslužan upravo Izetbegović a iz Hercegovine su put Sarajeva otišli Šerif Špago, Džafer Alić i Edin Mušić.

Naime, upravo je Bakir Izetbegović predsjedniku KO SDA HNK Edinu Mušiću dao jasnu uputu da NES mora biti dio vlasti u HNK što je dovelo do povlačenja SDP-a iz dogovora.

Kako izgleda SDA HNK će morati poslušati svoga predsjednika Bakira koji je pod pritiskom Nermina Ogreševića iz NES-a da ih ne smiju izbaciti iz vlasti.

U emisiji FTV-a Rezime koja se emitovala sinoć Salmir Kaplan iz SDA je bio gost kao zastupnik u Skupštini HNK te je između ostalog naveo da SDA mora odlučiti da li im je važniji NES od eventualne opozicije njihove stranke a izgleda da je Bakir odlučio umjesto njih.

SDA HNK će krenuti nekim drugim putem sada za prikupljanje dovoljnog broja ruku a do tada ostaju u tehničkom mandatu i nastavljaju raspolagati budžetskim sredstvima i na kraju možemo zaključiti da njima i nije teško palo to što su propali pregovori oko formiranja nove Vlade HNK jer su oni i sada u vlasti.

 

– Mostar live, Hercegovački.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *