SDA važniji NES od građana HNK? Problemi se gomilaju a Vlade HNK ni na vidiku

Da je Hercegovačko neretvanski kanton crna rupa u Federaciji pa možda i u čitavoj državi pokazuje činjenica da je Vlada ušla i u devetu godinu mandata a da ni nakon godinu dana od opštih izbora 2022.godine još uvijek nije formirana nova Vlada HNK.

Prije nekoliko dana je izgledalo da je dogovor postignut između SDA i SDP-a ali je preko noći došlo do preokreta kada je SDA pokušala navodno mimo dogovora uvesti NES u vlast.

Nije baš sasvim jasno zašto toliko NES smeta SDP-u jer javnost s pravom postavlja pitanje ako možeš sa SDA zašto ne bi mogao sa NES?

Ruku na srce, nije se ni hercegovački DF odvažio i preuzeo odgovornost kada su trebali poslati SDA u opoziciju zajedno sa SDP-om i NIP-om jer su preko noći pod pritiskom vrha stranke odustali od Vlade.

Zahladili su se i odnosi SDP-a i NIP-a u HNK a čelnik NIP-a je javno prozivao SDP da su izdali svoje glasača i partnere.

HDZ 1990 na čelu sa Ilijom Cvitanovićem je nedavno u javnost izašao sa informacijama da su oni opet spremni razgovarati oko formiranja Vlade HNK.

Do nekih novih pokušaja pregovora svi problemi koji su se nagomilali su na čekanju, sve je na čekanju kako izgleda u HNK sve dok se neke stranke ne odvaže i napokon popuste u pregovorima.

Skupština HNK na čelu sa Alićem (SDA) i Martinovićem (HDZ) ne radi gotovo pa nikako i ne bave se problemima koji su se zadnjih mjeseci samo nagomilali a o Vladi HNK ne treba puno ni trošiti riječi koliko su efikasni.

Od sutra zdravstveni radnici HNK stupaju u generalni štrajk i u bolnice će se moći samo primiti hitni slučajevi odnosno ako vam je život ugrožen.

Konjička bolnica se nalazi u najvećim problemima, novca nema, plata nema a radnici prijete kolektivnim otkazima.

A do tada , selo gori a skupština i vlada se češljaju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *