SDP zbog vlasti sa SDA u HNK krenuo u uništenje Trojke ?

Kao što smo i ranije pisali na našem portalu dogovor SDP-a i SDA oko nove Vlade HNK sa HDZ-om je vrlo blizu i ostalo je još da se dogovori raspodjela ministarstava.

Čelnici HDZ-a su medijima kazali da se može reći da je postignut dogovor ove tri stranke oko formiranja Vlade HNK.

Iz SDA pak su drugačije to u javnosti iznijeli navodeći da ne mogu sa sigurnošću reći da je dogovor potpuno postignut.

Iz SDP-a se niko ne oglašava i sama tišina iz SDP-a HNK navodi na to da se vrše intenzivni pregovori sa SDA oko formiranja Vlade HNK.

Prema saznanjima portala Hercegovački.ba veliki pritisak postoji sa vrha SDP-a prema Kantonalnom odboru SDP-a HNK da se ova priča završi sa formiranjem Vlade HNK sa SDA.

Nermin Nikšić zajedno sa ministrom Nerinom Dizdarom vrši uticaj prema čelnicima SDP-a u HNK da konačno oforme vlast sa SDA jer SDP ne smije sebi dopustiti da i ovaj mandat ostanu u opoziciji i propuste postavljanje novih direktora i ministara u institucijama u HNK.

Veliku ulogu u kreiranju pritiska prema Zalihiću i Luliću kako saznajemo ima i Aner Žuljević i Lana Prlić kao zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH iz HNK.

U političkim krugovima se sa pravom postavlja pitanje na koji način će ovo sve uticati na Trojku na drugim nivoima vlasti.

Upravo bi mogla iz HNK krenuti potpuna rekonstrukcija Vlade Federacije BiH i prekompozicija nove većine na nivou Federacije BiH ukoliko SDP ode u vlast sa SDA u ovome kantonu.

Na taj način SDP bi mogao izdati svoje partnere iz Trojke te krenuti za SDA.

Prema svim dostupnim informacijama u narednim danima se očekuje i zvanično formiranje Vlade HNK zajedno sa SDP-om HDZ-om i SDA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *