Skupština HNK usvojila prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta za 2023.

Poslanici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj su sjednici usvojili Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK-a za 2023. godinu u iznosu od 369.243.240,00 KM, kao i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju Budžeta HNK-a za 2023. godinu. Prije skupštinske rasprave, uvodne riječi imali su premijerka HNK-a Marija Buhač i ministar finansija HNK-a Adil Šuta. Premijerka Buhač ovom je prilikom istaknula da je rebalans Budžeta koji je pred skupštinskim poslanicima zapravo preraspodjela unutar stanja koje je Vlada zatekla preuzimajući dužnost.

– Za Rebalans je bilo više razloga i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Kada govorimo o prihodima, imamo povećanje poreznih prihoda, povećanje i namjenskih prihoda, kao i transfer iz FBiH u iznosu od 19,4 miliona KM, a Budžetom za 2023. on je bio ukalkulisan u iznosu od 4,5 miliona KM. Želim da naglasim kako je iznos prihoda od poreza 15 miliona KM, a neporeznih prihoda 13,2 miliona KM. Imamo i korekcija na naplati različitih naknada i tarifa, te kreditno zaduženje kod Razvojne banke za finansiranje Pedijatrije SKB-a Mostar što je bilo potrebno uračunati. Naravno, taj kredit istovremeno ide i u rashode kao izdatak odnosno transfer, a morao je da bude uvršten u ovaj dokumenat jer će sredstva ići preko Vlade. Paralelno s ovim, imamo povećanje i na rashodovnoj strani koje je, prije svega, rezultat izmjena kolektivnih ugovora tokom ove godine, potom Sporazuma između Vlade i Grada Mostara za plaćanje rente – rekla je, između ostalog, premijerka dodavši i to kako su u Rebalansu Budžeta vidljiva i povećanja sredstava za Aerodrom Mostar, Zavod za javno zdravstvo HNK-a, Veterinarski zavod, pripravnike, itd.

Na Skupštini je danas usvojen i Dokumenat okvirnog budžeta HNK-a za period od 2024. do 2026. godine. Pri izradi tog dokumenta, Vlada HNK-a koristila se ranije usvojenim smjernicama ekonomske i fiskalne politike za isti period, u kojima su sadržani mikroekonomski pokazatelji i realni prihodi, kao i okvir za nadolazeći srednjoročni period

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *