Slobodan Šoja o Starom mostu: Ništa ne čudi od lažova i manipulatora kakva je Željana Zovko

Slobodan Šoja, historičar i bivši bh. ambasador, komentirao je europarlamentarku Željanu Zovko, a u vezi sa slučajem Starog mosta koji je aktuelna tema ovih dana nakon što je Zovko tu historijsku građevinu i zaštićenu bh. baštinu pripisala “hrvatskoj kulturnoj baštini”.

– Mnogi ljudi ne znaju da se upis Starog mosta na UNESCO-vu listu kulturne baštine trebao dogoditi nekoliko godina ranije, tačnije u decembru 2000. godine. Preporuka je bila data 1999. godine. Čekali smo nestrpljivo kad će se to dogoditi, a onda je u decembru 2000. godine Komitet za svjetsku baštinu umjesto upisa kojeg smo očekivali odložio upis zbog toga što je UNESCO dobio informacije da se u zaštićenoj zoni oko Starog mosta obavljaju građevinski radovi bez kontrole koja je bila obavezna. A mi, korumpirani idioti, mislili da to UNESCO neće saznati!

Od tog dana do jula 2005. kad je UNESCO upisao Stari most na svoju listu trebalo je mnogo toga uraditi i dokazati. To dobro znam iz prve ruke. U sjedištu UNESCO-a u Parizu koordinaciju svega radile su dvije osobe, oboje ambasadori BiH pri UNESCO-u: Slobodan Šoja od 2000. do 2004. godine i Željana Zovko od 2004. do 2005. godine.

Manipulator i lažov kakva je Željana svu je zaslugu za upis naravno prebacila na sebe iako me je zamijenila na mjestu ambasadora kad je skoro sve bilo završeno i pripremljeno

Stalno je ponavljala sintagmu: “Upisala sam Stari most na UNESCO-vu listu”. Ja se nikad nisam hvalio da sam učinio bilo šta, a učinio sam dosta, jer sam i onda i danas vjerovao da je jedina osoba koja je zaslužna za upis upravo – Stari most i niko više.

Pa kad se u trenucima dok ovo pišem u Briselu održava predstavljanje Starog mosta u Mostaru kao dijela hrvatske baštine, ja se ničemu ne čudim jer poznajem dobro dotičnu europarlamentarku – naveo je Šoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *