Sramno: Zovko predstavlja Stari most kao ‘hrvatsko naslijeđe’

Povodom 20 godišnjice otvaranja Starog mosta u Mostaru, hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP, u EU Parlamentu predstavit će u Briselu “materijalnu i namaterijalnu baštinu Hrvatske i BiH”.

U tom kontekstu Stari most u Mostaru je prikazan kao dio “hrvatskog naslijeđa u BiH”.

Sama najava dakako je grubi falsisikat, a biće zanimljivo vidjeti da li će Zovko prisutnima ispričati i da je Stari most srušen u sadejstvu HVO-a i Hrvarske vojske o čemu svjedoči i najnovini snimak rušenja objavljen prošle godine.

Sadržaj snimljenog materijala, sa brutalnim psovkama, “sočnim” komentarima i rafalima odobravanja i slavlja nad svakim direktnim pogotkom granate u tijelo Mosta, takođe neporecivo svjedoči da je Stari most sa kompletnom historijskog jezgrom granatiran i rušen iz patološke mržnje prema islamskom historijskom naslijeđu, a ne nikako kao ”vojni cilj”.

Biće važno vidjeti i da li će se na pomenutom skupu pomenuti sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini još nikada nisu ogradili.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *