Šta se dešava u OŠ Bijelo Polje Potoci ? Velika diskusija na vijeću, da li je uključeno i Tužilaštvo?

Prethodna sjednica gradskog vijeća je bila jako zanimljiva na tački dnevnog reda IZVJEŠTAJ  o radu  i poslovanju osnovnih škola za školsku 2022. – 2023.godinu.

Direktorica OŠ Bijelo Polje Potoci Azra Šoše je izlagala izvještaj o radu škole te nakon završetka uslijedila je dugotrajna diskusija povodom medijskih natpisa i prijava koje se nalaze u Tužilaštvu.

Prvi za riječ javio se vijećnik SDP-a Sanel Žuljević:  “Ja imam jedno pitanje vezano za asistente u nastavi. Navodno, bio je neki problem gdje se uključio ombudsmen, ministarstvo obrazovanja pa čak ima informacija i da je tužilaštvo uključeno. Imam i informacije da je otac dobio srčane probleme i da je imao medicnski zahvat zbog toga a dijete doživilo traumu. I imam informacije da je neko prepravljao crtež koji se koristio za procjenu djeteta”

Direktorica OŠ Bijelo Polje Potoci Azra Šoše: “Zahvaljujem, upravu ste vi da su institucije djelovale ali naša škola kao i sve druge škole imaju djecu sa poteškoćama u razvoju i mi u radu sa tom djecom zaista se trudimo da osiguramo sve što je za dobrobit djece. U saradnji sa ministarstvom i i savjetnicom za inkluzivno obrazovanje trudimo se svakodnevno da osiguramo kako obuke za naše uposlenike pogtovo asistene i učitelje koji rade sa tom djecom. Što se tiče rada ja sae ne bi pravdala ali smatram da su mjerodavne institucije odradile svoj posao a spomenuli ste tužilaštvo a ja mogu reci da sam zatrazila sluzbeno preko advokata gdje sam dobila da se protiv mene ne vodi nikakav krivični postupak a što se tiče zdravstvenih problema ja zaista ne bi govorila da li su ti problemi od prije ili nisu….”

Nakon toga se javila za riječ vijećnica Adela Gosto (PMP) : ” Moja su pitanja u istom smjeru. Vi ste institucija koja se finansira od grada Mostara i mi smo odgovorni jednim dijelom za vas. Mi u upravnom odboru vaše škole imamo svoja dva člana, predsjednika upravnog odbora. Naslovi koji se u medijima pojavljuju nisu nimalo lijepi. Vi znate da se po pravilniku vi ne bi smjeli mijenjati asistena svako 6 mjeseci, doktori bi to sigurno potvrdili jer ja nisam medcinski radnik. Znamo da su djeca sa posebnim potrebama moraju imati sve da kazem isplanirano i bilo sta sto izlazi iz njihovog programa njima stvara osjecaj nelagode. Mijenjanje asistena djetetu sa autizmom u tako kratkom vremenu sto ste vi napravili niti je dobro za dijete, prekrsili smo pravilnik, nen znam da li se protiv vas vodi tuzba. Da ne kazem da su te asistentice u kratko vrijeme sto su bile tu nakon toga zaposlene kao nastavnice. Ono sto ja radim od grada Mostara je da se izvrsi revizija i da se ispita ovaj slučaj. Ukoliko je bilo ko odgovoran i ako je kršeno bilo šta ta osoba mora biti sankcionisana”.

Azra Šoše, direktorica OŠ Bijelo Polje Potoci

Direktorica je odgovorila “Sve inspekcije su bile u školi i nisu utvrdile nikakve da je škola prekrsila bilo sta, takodjer potvrdjujem da je bila anonimna prijava u Tužilaštvu gdje smo pozivani da dajemo izjave, moja savjest je čista znamo koliko smo uradili i znam da nisam nista prekrsila”

Nakon izlaganja direktorice OŠ Bijelo Polje Potoci ponovo se javila za riječ Adela Gosto

“Poštovana direktorice nekada čovjek u neznanju ili znanju uradi grešku i svi mi grijesimo i ljudski je nekada priznati da se greška napravila i izvinuti se . Ne mislim da je ovo došlo u medije što je nekome palo na pamet.”

Predsjednik vijeća Salem Marić je pokušao prekinuti Adelu Gosto pozivajući je da se drži poslovnika i da je imala pravo na izlaganje.

“Ja imam pravo, ja ovde pričam u ime Amara, imam dopuštenje roditelja da spomenem ime djeteta”.

Nakon diskusije javio se vijećnik Adem Macić “Ja sam samo izašao da poslije ovakvih napada na direktoricu škole ja bi da joj čestitam na vođenje čitave škole i svih područnih odjeljenja. Ovde ima puno politikanstva i svaka škola ima vjerovatno ovakvih problema i ako ćemo tako onda imamo pitanja za sve škole. Zanimljivo je da se uvijek javljaju kolege vijećnici koji su sa drugih područja i više znaju od nas koji smo sa tih područja, evo znaju više od mene i Mirze Drežnjaka”

Replika Adele Gosto ” Ne bih znala i vi se zapitajte što se vama ne obraćaju ljudi sa vaših područja nego sa obraćaju vijećnicima sa drugih područja”

Macić Adem ” Meni je čudno da ona stigne sve, svih obaveza i putovanja sve stigne, zanimljivo da se svi problemi Bijelog Polja i Mostara obraćaju”

Adela Gosto ” Ako vas zanima to se zove dobra organizacija, ja sve stignem i kuću i djecu, i putovanja i saaslusati sve građane Mostara i moj mandat nije prošao sjedeći ovde i dižuci ruke”

Nakon završetka diskusije izvještaj je ipak usvojen mada se mnogi pitaju zašto se do kraja nije istražilo sve što se dešava i dešavalo u OŠ Bijelo Polje Potoci.

Video sjednice gledajte od 5:50:00 kada je krenula direktorica OŠ Bijelo Polje Potoci Azra Šoše sa izlaganjem izvještaja.

Podsjetimo, 2021.godine u medijima ( Avaz, Hercegovina.info i drugi) objavljen je i snimak vršnjačkog nasilja u ovoj školi gdje je navodno upravo sin direktorice škole učestvovao u tuči i fizički napao kolegu u klupi. Snimak je kroz dogledno vrijeme uklonjen a i taj slučaj je vješto “zataškan”.

Možda je vrijeme da se institucije u Mostaru i HNK zaista zapitaju šta se u posljednje vrijeme događa u ovoj školi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *