Stejt department odobrio prodaju Kosovu raketa Javelin i opreme za 75 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je da se Kosovu prodaju antitenkovske rakete Javelin i prateća oprema po procenjenoj vrednosti od 75 miliona dolara, saopštio je u četvrtak portparol Stejt departmenta na upit Radija Slobodna Evropa.

U pitanju je 246 raketa Javelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo, saopštila je američka Agencija za odbrambeno bezbednosnu saradnju.

Administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) je u četvrtak obavestila Kongres o predloženoj prodaji tog oružja Kosovu kao inostrane vojne prodaje.

Kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopštio je ranije u četvrtak da je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) predsedniku Srbije rekao da će Vašington prihvatiti zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa Javelin.

Stejt department je saopštio da SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u multietničke, NATO interoperabilne, teritorijalne odbrambene snage pod civilnim nadzorom.

“U tom cilju, Stejt department je redovno donosio odluke o odobravanju inostrane vojne prodaje kosovskom Ministarstvu odbrane Kosova za korišćenje u KBS”, navedeno je u odgovoru na upit RSE-a.

Prodaja raketa Javelin Kosovu podržava ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti SAD poboljšanjem bezbednosti Kosova i razvojem njegovih odbrambenih, NATO interoperabilnih kapaciteta, bez promene osnovnog vojnog balansa u regionu ili uticaja na odbrambenu spremnost SAD, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ministarstvo odbrane Kosova je prethodno za Radio Slobodna Evropa saopštilo da je nabavka projektila Javelin predviđena u okviru povećanja vojnih kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga.

“KBS podiže svoje vojne kapacitete i, u tom pogledu, postoji vojni sporazum potpisan između Republike Kosovo i SAD, koji funkcioniše u okviru (američko) programa inostrane vojne prodaje, tako da se kupovine vrše preko ovog Program. I, u ovom aspektu, uključene su i rakete Javelin i neki drugi savremeni sistemi naoružanja”, rekla je Ljiridona Gaši (Liridona Gashi), politička savetnica ministra odbrane Ejupa Maćedoncija (Maqedonci).

Rakete, lanseri i obuka za 75 miliona dolara

Američka Agencija za odbrambeno bezbednosnu saradnju saopštila je da će pored 246 raketa i 24 lansera biti obezbeđene različite vrste obuke, uz procenu da će ukupni troškovi biti 75 miliona dolara.

Ta agencija je navela da će prodaja raketa Kosovu “podržati ciljeve spoljne politike i nacionalnu bezbednost SAD kroz poboljšanje bezbednost evropskog partnera koji je važna snaga za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi”.

Dodala je da će poboljšati dugoročne odbrambene kapacitete Kosova za odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da kosovske oružane snage neće imati poteškoća da apsorbuje tu opremu.

Glavni ugovarač za prodaju oružja će biti Javelin Joint Venture koji su uspostavili Lockheed Martina i Raytheon Missiles and Defense, navela je američka Agencija za odbrambeno bezbednosnu saradnju.

Vučić: Veliko razočaranje

Predsedništvo Srbije je posle sastanka Vučića i Hila saopštilo da je Vučić rekao da je informacija o američkoj prodaji antitenkovskih raketa Kosovu veliko razočaranje, ali da će Srbija, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

“Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu”, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa SAD na svim nivoima i da očekuje porast američkih investicija.

Vučić je rekao da je za Srbiju neophodno da nastavi rad na jačanju, ne samo putne infrastrukture, već i energetske, i najavio da se uskoro očekuje potpisivanje značajnih ugovora između Srbije i SAD za razvoj infrastrukture.

( RSE )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *