VIDEO | Stigle mašine, počinje izgradnja južne tribine stadiona Rođeni

FK Velež polako, ali sigurno ostvaruje zacrtano – dobijanje modernog stadiona za odigravanje međunarodnih utakmica. Danas je i zvanično počela izgradnja južne tribine na stadionu Rođeni.

Iako se na dolazak bagera čekalo duže od očekivanog radovi su konačno počeli i to je ono što je najvažnije. Sigurno je ovo i odlična vijest za sve navijače mostarskih Crvenih.

Proteklih godina na areni Rođeni je urađeno mnogo posla. Natkrivena je zapadna tribina, postavljene su nove stolice na sjevernoj, dok je izgrađena i istočna tribina namijenjena za Red Army.

Pored toga postavljeni su i reflektori, stigao je i novih hibridni teren koji slovi za najbolji u Premijer ligi BiH, dok je i otvoren kafić u sklopu stadiona koji klubu donosi određenu zaradu.

Novi, a možda i najvažniji korak ka modernizaciji je počeo danas. Krenuli su radovi sa izgradnjom južne tribine što je jedan od preduslova za dobijanje UEFA-ine kategorije 4.

Danas su stigli kamion i bageri. U narednih dana radit će se na postavljanju ograde za gradilište poslije čega bi radovi trebali krenuti punom parom.

Projekat izgradnje moderne tribine sa nizom popratnih objekata će koštati oko milion i pol, a radovi na izgradnji tribine bi trebali trajati šest mjeseci.

“Rok za završetak radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Vrijednost projekta je million i pet stotina hiljada KM sa PDV-om. Važno je reći da je zatvorena finansijska konstrukcija. Nova Uprava je obećala nastavak radova na infrastrukturi i to se obistinilo. Ova tribina će značiti novi ambijent i ovo će biti jedan od najljepših stadiona u državi.”

“Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata nakon rata. Dobili smo potrebne dozvole i sada idemo u realizaciju”, rekao je nedavno predsjednik FK Velež, Senad Kevelj.

Plan je da svlačionice za igrače, sudije kao i ostalo tehničko osoblje bude prebačeno sa zapadne na južnu tribinu. Osim toga i sektor sa gostujućim navijačima bi trebao na novoizgrađenoj tribini.

Velež je do sada evropske utakmice igrao na stadionu Grbavica, a nakon što bude izgrađena nova tribina to više ne bi trebao biti slučaj. Naravno, pred Rođenim je cilj prije svega izboriti izlazak na euroscenu.

Inače, nakon što budu završeni svi radovi neće biti ni iznenađenje da i reprezentacija Bosne i Hercegovine zaigra na stadionu Rođeni, makar to bila i utakmica prijateljskog karaktera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *