Tokom noći preokret. NES Anela Kljake ide u vlast zajedno sa SDA i SDP

Sinoć kasno je završen maratonski sastanak na kojem je SDA HNK odlučivala o participaciji u novoj Vladi HNK.

Prema ranijem postignutom dogovoru, između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a, u Vladu HNK ušlo bi pet ministara i premijer(ka) koje preloži HDZ, dva ministra SDP-a, te četiri ministra koja predloži SDA od kojih bi se jedan trebao izjašnjavati kao Srbin da bi bila zadovoljen minimum nacionalne strukture.

Kod SDA je bilo prilično turbolentno a osnovni razlog su unutarstranačka neslaganja koja su prisutna već duže vrijeme i refleksija izbora ministara u Vladu HNK na predstojeće izbore za organe ove stranke u Mostaru i Hercegovini.

Druga prepreka pred učesnicima sastanka bio je zahtjev stranačkog vrha da se jedan resor ustupi partnerskoj stranci NES sa kojom SDA HNK ima potpisan zvaničan Sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti.

Nakon duge rasprave, povišenih tonova raspodijeljeni su resori na način da će ministar finansija biti Adil Šuta iz Mostara, ministar obrazovanja Adnan Velagić iz Konjica a ministar urbanizma i građenja Bekir Isaković iz Stoca.

I pored drugačijih najava, ipak je odlučeno da jedan resor pripadne NES-u, odnosno da NES do sutrašnje sjednice Skupštine HNK predloži ministra pravosuđa HNK koji bi trebao biti srpske nacionalnosti.

– Mostar.live

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *