Tragično i za inteligenciju uvredljivo saopćenje SDA: 20 godina uništavali BHRT, sad imaju rješenje

Radnici BHRT-a već skoro tradicionalno svake godine upozoravaju na katastrofalno stanje u državnom javnom emiteru zbog kojeg mu prijeti totalno gašenje.

Ove godine čini se dotjeran je, narodski rečeno, mak na konac i sve su prilike da bi ovogodišnje upozorenje moglo biti i posljednje pred gašenje i svjetsku bruku.

Naravno, radi se problemima koji se gomilaju već godinama, decenijama. Od katastrofalno uređenog zakona o javnim emiterima, do političkog mešetarenja do pljačke koju provode i RTRS a očito i FTV nad ovom televizijom.

U cjeloj problematici pak najvažniju ulogu igra politika. S jedne strane potpuna indolentnost iz FBiH a s druge destruktivni nagon iz RS.

Tako se BHRT od svog nastanka gušio u kaljuži koju je zamijesila politika, a sve je to mirno posmatrao i onaj faktor koji je decenijama vladao, a predstavlja se za probosansku stranku – SDA.

U tom smislu jutrošnje saopćenje SDA u kojem upozoravaju da je krajnje vrijeme da se nađe rješenje za BHRT i da će njih klub predložiti neka rješenja, može se čitati ironično, iako je ono u suštini tragično i uvredljivo

Za svojih 20 godina vladavine SDA su i BHRT i FTV zanimali onoliko koliko su ljudi mogli uhljebiti – od onih u uređivačke strukture kojima su suvereno upravljali i od javnoh emitera napravili stranačke propagandne mašinerije, do svih drugih čime je brojka uposlenih premašila nevjerovatnih 1.000 ljudi.

U svemu tome SDA-u je savršeno odgovarao ignorantski, pa čak i destruktivni odnos SNSD-a, jer je taj status quo odlična podloga za provođenje svojih ciljeva – koristiti BHRT za uhljebljenja i provođenje stranačke medijske strategije.

Sve to je naravno utjecalo na sporu propast javnog emitera koji je postao sam sebi teg.

I u ovom novom tragi-komičnom saopćenju SDA nastavlja po starom: Zagasiti vatru. Tako predlažu da se iz federalnog budžeta izdvoje sredstva za plaće radnika dok Ministarstvo prometa i komunikacija ne nađe rješenje. Upravo takav nesistematični pristup i socijalno-uhljebarska taktika je i dovela do propasti. BHRT treba totalna reorganizacija i sistematizacija iznutra. Prije svega da se riješi viška balasta koji je upravo SDA godinama tovarila u ovu televiziju..

( Raport.ba )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *