Tužiteljstvo BiH: Izrečena najveća kazna u predmetu za korupciju

Nakon pravomoćne presude Suda BiH u predmetu Boris Kordić i dr. kojom su nekadašnji uposlenici Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH, osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 21 godine (12,5 i 8,5 godina), kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 60 000 KM, oglasilo se Tužiteljstvo BiH pozdravljajući ovakvu presudu.

Ističu da se “samo pooštrenom kaznenom politikom, pravosudne institucije i agencije za provođenje zakona, mogu uspješno boriti protiv korupcije, te postići generalnu prevenciju na smanjenju ovih pojava u Bosni i Hercegovini, naročito kada se radi o predmetima u kojima su optuženi dužnosnici najviših institucija vlasti i ovlaštene službene osobe”.

“Kazna u izrečenoj presudi, spada u do sada najveće kazne za koruptivna kaznena djela izrečene u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH i Sudu BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, Sud BiH donio je pravomoćnu presudu kojom su Boris Kordić i Josip Kvesić oglašeni krivim što su, u svojstvu službenih lica Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, Terenskog centra Mostar, počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom iznuda. Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *