U četvrtak godišnjica rušenja Starog mosta

Stari most je srušen granatiranjem Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine, a s njim i cijela stara jezgra Mostara uključujući i nekoliko džamija, medresu i hamam.

Kao i svih prethodnih godina, bit će to bolni podsjetnik na taj barbarski čin, kada se kameni luk koji je skoro pet stoljeća spajao obale Neretve stropoštao u hladnu rijeku. Cijeli svijet je tada zanijemio, a ovaj datum ostat će upisan kao najtužniji dan u historiji Mostara.

Iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi svojevremeno će reći da je rušenje Starog mosta jedan od najtežih urbicida 20. stoljeća i “barbarski čin koji je probudio zatomljenu savjest čovjeka, civilizacije i svijeta”.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine. Bio je to najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH. Obnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar, završena je u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja održana je 23. jula te godine.

Stari most sa starom gradskom jezgrom Mostara, uvršten je godinu kasnije na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao prvi takav spomenik iz BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *