U Mostaru obilježena 30. godišnjica pogibije italijanskih novinara od granate HVO-a koji su snimali reportažu o djeci u ratu

U Ulici Braće Fejića na broju 82, u organizaciji Grada Mostara i talijanske ambasade danas je održana komemoracija u povodu 30. godišnjice pogibije tri člana TV ekipe italijanske državne televizije RAI.

Podsjećanja radi tri italijanska novinara poginuli su od minobacačke granate ispaljene s položaja HVO-a u Mostaru, dok su snimali priču u istočnom djelu Mostara o patnjama djece u ratu.

Vijence na spomen ploču položili su zbaničnici ambasade Italije u BiH, Grada Mostara, te Misije EU u Mostaru.

Sin jednog od stradalih novinara Andrea Luchetta je u vrlo emotivnom govoru, posredstvom prevodioca između ostalog rekao:

“Patnja nije nešto što se može tek tako oprati, nije da nas čini sve istima i ne briše odgovornost. Znamo sa koje strane Bulevara je krenula granata, ne znamo da li je bila upućena direktno na njih, ako zato što su bili svjedoci ili je to bio ko zna koji pokušaj da se neka osoba ubije. To ne pravi nikakvu razliku, ko je pucao je kriminalac i ko mu je dao jedno ideološko opravdanje da to uradi nema pravo da bude ovdje”, rekao je Luchetta.

I ove godine godišnjicu pogibije trojice Italijana obilježile su predstavnice mostarske “Kuće otvorenog srca”, čiji štićenici su i tada bili dio priče italijanskih novinara

“Oni su došli da naprave priču o djeci koja žive u ratu i kako preživljavaju ovdje u Mostaru u ovom istočnom dijelu. U tom njihovom pozivu u tom putu toliko humanosti, toliko dobronamjerne akcije da se svijetu objasni kako ta djeca preživljavaju ovdje pod svakodnevnim granatiranjem, znate koliko je granata palo na Mostar. Počeli su praviti tu priču i pala je granata i ovdje su izginuli. A naša su djeca bila tamo u ovim skloništima. Dva sina od Jasne Jugo, jako puno djece je bilo, jer je ovo bilo nekako sigurno mjesto od granata, al eto nažalost nije bilo”, rekla je Sadeta Sefić predsjednica Udruženja građana “Kuća otvorenog srca”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *