U Mostaru održan sastanak poljoprivrednika HNK sa ministrom Hrnjićem i dr.Zvizdićem

U sali hotela Bristol održan je sastanak poljoprivrednika HNK sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem i zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH dr.Denisom Zvizdićem

Fokus razgovora je bio na problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici na području Hercegovine.

Dr. Denis Zvizdić je istakao kako je važno da poljoprivrednici iznesu svoje probleme, da predlažu strategije rješavanja problema i viziju djelovanja poljoprivrede na ovom području.

Naglasio je da će se za vrijeme mandata ministra Hrnjića odrediti kontakt osoba, kao predstavnik poljoprivrednih proizvođača sa područja Hercegovine sa Federalnim ministarstvom.

Ministar Kemal Hrnjić istakao je da se susreo sa ogromnim problemima unutar ministarstva od maja mjeseca kada je i preuzeo ministarstvo.

Prisutne je upoznao i sa činjenicama kako se prethodno rukovodstvo ministarstva zadnjih 10 godina bavilo samo politikom poticaja, a da je zanemarena politika tržišta, politika poljoprivrede i slično.

Demantovao je dezinformacije kako će se budžet ministarstva smanjivati što je predstavljalo veliki problem poljoprivrednim proizvođačima. Trenutnih 164 miliona KM budžeta se neće smanjivati, naprotiv, ima tendeciju da raste na 200 miliona KM.

Istakao je važnost digitalizacije u sektoru poljoprivrede kako bismo bili u koraku sa standardima EU.

Pozvao je sve poljoprivredne proizvođače da učestvuju u izradi strategije razvoja, da je važno da daju svoj doprinos jer izrada strategije u konačnici doprinosi stvaranju pogodnog ambijenta na polju poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *