U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta upriličena ceremonija dodjele plaketa sportistima, sportskim udruženjima i trenerima iz FBiH za ostvarene vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima u 2023. godini.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević naglasila je da je u pitanju drugi krug dodjele nagrada “najboljim od najboljih” te da je veoma sretna što je u 2023. godini uduplan iznos nagrada za najbolje sportiste BiH.

– U 2022. godini za sportiste smo izdvojili 650.000 KM, dok smo u prošloj godini za njih izdvojili 1.125.000 KM. Bit ću najsretnija ako opet budem tražila novac za nagrade, jer to znači da ga imamo kome podijeliti. Bilo bi tužno da sam vam morala kazati da je stanje nepromijenjeno. Slijedi ulaganje u sport koliko god je to moguće, a vrata našeg ministarstva su uvijek otvorena za sportiste – izjavila je ministrica.

Zamjenik premijera FBiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović ponosan je na sve ono što je ovaj saziv Vlade FBiH u prošloj godini uradio za sport.

– U prošloj godini smo uložili u sportske terene, sportska društva i veoma sam ponosan na to, ali i na ono što planiramo uraditi u 2024. godini. Bio sam s premijerom koji je dao nalog da se konačno pripremi i stavi u procedure zakon o penzijama zaslužnim sportistima. Jedna smo od rijetkih zemalja koja to nema, a imamo mnogo zaslužnih sportista i trebamo ih nagraditi za sve ono što rade za ovu zemlju – rekao je Mijatović.

Trofejna reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci jedan je od dobitnika nagrade, a selektor zlatnih bh. odbojkaša Ifet Mahmutović napominje da je najveća nagrada bh. sportistima donošenje zakona o penzijama zaslužnim sportistima

– Boli me duša kada vidim da bivša reprezentativka Jugoslavije Vesna Bajkuša nema ni socijalno ni zdravstveno i nema nikakva primanja. Zbog toga hvala svima na ovoj inicijativi. Trebamo ulagati u sport i imat ćemo mnogo više nagrada – izjavio je.

Nagradu je dobio i član Plivačkog kluba “Spid” iz Sarajeva Ismail Barlov, koji je u prošloj godini osvojio pregršt medalja i prvi je bh. paraolimpijac koji je ostvario “A” normu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu ove godine.

Nagrade su dobili članica Taekwondo kluba “Bugojno” Sara Pidro i trener Hamza Malbašić, članica Taekwondo kluba “Akademija” Tešanj Nedina Mehmedović i trener Elvin Mehmedović, plivačica Lana Pudar i trener Damir Đedović, Ismail Barlov i trener Amel Kapo, članovi Taekwondo kluba Novi Grad Benjamin i Nedžad Husić i trener Haris Husić, Atletski klub “Sarajevo, Savez sjedeće odbojke BiH, dizačica tegova Azra Alatović i trener Haris Durak, dizač tegova Faris Durak, atletičarka Danijela Kuna, atletičar Emir Hastor, parastreljač Ervin Bejdić i trener Zijad Kamarić.

Također, nagrade su dobili taekwondoist Ahmed Dizdar, bodybuilderka Ivana Vučković, bokserka Emina Brkić, bokser Dylan Rajić i trener Almedin Fetahović, bokser Tarik Kunovac i trener Nijaz Kunovac i članica Taekwondo kluba “Sarajevo” Ada Avdagić i trener Ibrahim Kolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *