USPJEŠNA AKCIJA: Pripadnici GSS Prenj spasili državljanina Hrvatske

Pripadnici GSS “Prenj” iz Konjica imali su sinoć dramatičnu, ali i uspješnu intervenciju. Spasili su život hrvatskog državljanina koji se zaglavio u snijegu na planini Prenj.

Oko 19:00 sati GSS PRENJ je zaprimila poziv državljanina Republike Hrvatske koji je rekao, da se nalazi na njemu nepoznatoj lokaciji na širem lokalitetu planine Prenj u blizini Ćesima i Dabića poljane, zaglavio je sa vozilom u snježnom nanosu i moli da mu se hitno pomogne.

Muškarac iz Dubrovnika krenuo je prema Bjelašnici na skijanje, ali ga je GPS navigacija preusmjerila na manje poznatu rutu preko Nevesinja. Na dijelu puta iznad Boračkog jezera, zapadao je u sve veće snjegove i na kraju se potpuno zaglavio. Zatrpan snijegom, nije mogao ni naprijed ni nazad.

Osam pripadnika GSS PRENJ je sa dva vozila krenulo u navedenom pravcu preko Boračke drage čiji je put bio u katastrofalnom stanju pokriven ledom. Nakon što su uspjeli pronaći vozilo i vozača utvrđeno je, da je vozilo blokirano u snijegu te su uz pomoć lopata i vučenjem sa džipovima uspjeli izvući vozilo.

Zbog ledenog puta spasioci se nisu mogli vratiti istom rutom. Morali su proći dug i zahtjevan put preko Dabiće poljane do Ruišta, a potom prema Mostaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *