Ustavni sud BiH ukinuo član Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta

Zvizdić je uputio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH obustavio primjenu odredbi kojima se u RS-u kleveta tretira kao krivično djelo do konačne odluke Ustavnog suda BiH o ustavnost.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je na plenarnoj sjednici 18. januara da je član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u entitetu RS neustavan. Ustavni sud BiH je i ukinuo tu odredbu.

Apelaciju je uputio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH krajem augusta prošle godine. Zvizdić je uputio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH obustavio primjenu odredbi kojima se u RS-u kleveta tretira kao krivično djelo do konačne odluke Ustavnog suda BiH o ustavnost.

Kleveta u RS-u je kriminalizovana izmjenama entitetskog Krivičnog zakonika, koje su usvojene u Skupštini RS-a u julu 2023. godine.

Time su se vladajuće stranke u RS-u, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, koji se nalazi na listi sankcionisanih SAD-a i Velike Britanije, potpuno oglušile na upozorenja Evropske unije, Venecijanske komisije, OSCE-a, te medijskih radnika, da se radi o potezu kojim se ugrožavaju sloboda govora i izražavanja.

Izmjene su stupile na snagu 26. augusta, od kada je kleveta u ovom entitetu i zvanično postala krivično djelo.

U tekstu zakona, klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, te su predviđene i novčane kazne od 500 do 3.000 eura.

Kriminalizacija klevete u RS-u, po Zvizdićevom mišljenju, krši odredbe Ustava BiH koje govore o ljudskim pravima i demokratskim načelima, diskriminaciji, a krše i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, te Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Zvizdić je, nakon podnošenja apelacije rekao da bi kriminalizacija klevete u primjeni imala negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posebno bi bio otežan rad medija.

Narodna skupština RS-a u julu 2001. godine prebacila je klevetu iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete Rs.

Odlukom Paddyja Ashdowna, nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i iz Krivičnog zakona Federacije BiH je u novembru 2002. godine izbačeno djelo protiv ugleda i časti.

Koristeći Bonske ovlasti Ured visokog predstavnika je, istovremeno, u tom bh. entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Na taj način je BiH, prije više od 20 godina, postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *