VIDEO/ Zdravstveni radnici u HNK-u stupaju u generalni štrajk

Nezadovoljni platama, oko četiri hiljade zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u četvrtak, 2. novembra u 8 sati stupit će u generalni štrajk, a nekoliko dana nakon toga održat će i veliku protestnu šetnju.

Kako su pojasnili, pacijenti koji budu životno ugroženi i kojima je zdravlje upitno bit će primljeni u zdravstvene ustanove, dok će druge specijalističke ambulante i konsultativni pregledi biti isključeni.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić rekao je medijima da do sada nisu ostvarili nikakav kontakt sa kantonalnim premijerom Nevenkom Hercegom, kao ni ministrima zdravstva i finansija.

“Tražimo ono najminimalnije što nam pripada, što su svi dobili. U skladu sa povećanjem troškova života tražimo ravnomjerno povećanje plaća. Na kraju krajeva mi to ne bi ni trebali tražiti. Vlada bi to trebala sama ponuditi”, istakao je Anić.

Dalibor Vuković uime Pregovaračkog tima Sindikata SKB-a Mostar rekao je da su spremni i da čekaju trenutnog kantonalnog premijera ili novog premijera/ku, kao i ministre da pozovu Pregovarački tim i da dogovore novi Kolektivni ugovor, a kako bi se spriječila katastrofa i kolaps zdravstvenog sistema.

“Dosadašnji premijer Herceg i ministar zdravstva Goran Opsenica pet mjeseci nisu pozvali Pregovarački tim sindikata da se dogovori novi Kolektivni ugovor. Oni su jedini i isključivi krivac za stupanje u generalni štrajk”, poručio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro naglasio je da korisnici njihovih usluga, odnosno građani Mostara, imaju malo razumijevanja za ovaj štrajk.

“Zdravstveni radnici su sve učinili da ne dođe do štrajka. Nažalost, Vlada je napravila takav odnos prema nama da smo se morali odlučiti na ovaj nepopularan korak. Zamolio bih za strpljenje i ponovio da je sva odgovornost na Vladi HNK-a, a ne na zdravstvenim radnicima”, rekao je on.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić na kraju je izrazila očekivanje da se što prije formira nova Vlada HNK-a koja bi, kako je dodala, imala više razumijevanja za zdravstvene radnike.

 

(Fena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *