Zalutali SDP u HNK sa SDA. Vlast je slast

Sve je jasnije da će SDP činiti koaliciju stranaka sa SDA i HDZ koji će imenovati novu Vladu HNK.

Prema svim dostupnim informacijama ostalo je još samo da se finalizira dogovor SDP-a i SDA oko raspodjele resora koji pripadaju bošnjačkoj kvoti stranaka. Taj dogovor se očekuje u narednim danima jer se svi pregovori vode u strogoj tajnosti.

SDP je prvobitno tražio tri ministarstva od šest međutim iz SDA to nisu dozvolili te će se SDP vrlo vjerojatno zadovoljiti sa dva ministarstva i direktorom Kantonalne bolnice Dr Safet Mujić na čije čelo će SDP postavit Lamiju Duranović.

Tako će uskoro Ismet Lulić, Vesna Saradžić i Arman Zalihić podići svoje ruke za koaliciju sa SDA koju su stalno napadali i govorili kako je to kriminalna organizacija koja ne može ništa dobro donijeti za Kanton.

Čitava predizborna kampanja SDP-a se svodilo na tome da su oni neka nova promjena u odnosu na SDA.

Ismet Lulić predsjednik kantonalnog odbora SDP-a je samo prije nekoliko mjeseci dobivao prijetnje smrću od stranačkih botova upravo stranke s kojom ide u koaliciju. Znali su osvanuti i transparenti protiv Ismeta Lulića na mostarskoj pasareli u naselju Zalik pozivajući na linč Ismeta Lulića ali sve se to zaboravlja za 2 ministarska mjesta u HNK.

Arman Zalihić je nedavno za BHRT izjavljivao kako SDP za razliku od SDA opoziciju ne smatra tragedijom, pisao je Arman Zalihić i kilometarske statuse protiv čelnika SDA u Mostaru i kantonu ali sve je to izgleda bila samo predstava za širu narodnu masu.

Vesna Saradžić je u kampanju ušla sa riječima ” Ukoliko ljudi u Konjicu žele promjene, tu je SDP ” .  Pa kakve su to promjene ako će SDP ući u vlast sa provjerenim partnerima SDA i HDZ.

Zna li SDP da njihove tri ruke u Skupštini HNK i dvije eventualne ruke ministara u Vladi HNK apsolutno ništa se neće pitati i postoji mogućnost da ih za svaku odluku preglasa SDA i HDZ.

Ovim postupkom SDP osigurava sebi dva ministarstva ali opet daju u ruke potpunu kontrolu u Hercegovačko neretvanskom kantonu dvojcu HDZ-a i SDA.

Kako bi u široj narodnoj masi kazali : vlast je slast.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *